Защитникът на Реал Мадрид и бразилския национален отбор Едер Милитао споделя пред Players' Tribune историята на своя възход във футбола.

Под формата на писмо към своето по-младо Аз, футболистът се спира на препятствията, които е преодолял, за да се превърне в световна звезда и победител в Шампионската лига:

Хей, Едер!

Да, на теб говоря.

Не се тревожи, нищо лошо не си направил. Тук съм, защото искам да ти разкажа за няколко неща, които ще се случат в живота ти. Вероятно няма да ти се вярва за никое от тях, но засега трябва просто да ми се довериш.

Зная, че си най-тихото дете на твоята улица, даже може би най-тихото в целия град Сертаозиньо. Това не е проблем. Знам и че футболът не е точно твоето нещо, макар че баща ти е бивш футболист.

Не че не ти харесва да играеш, просто все още не ти е такава страст. Засега предпочиташ да се размотаваш с приятели и да прекарваш времето със семейството, което обичаш повече от всичко останало, както и да развяваш хвърчилото си високо в ясното синьо небе.

Ако нещата си останат така, животът няма как да е по-хубав, нали?

Е, имам новини за теб, приятел. Ще навлезеш толкова във футбола, че животът ти ще се промени напълно.

Спортът ще стане толкова важен за теб, че даже ще напуснеш родното място заради него.

Но нека това не те притеснява. Всички тези промени ще донесат много радост и на теб, и на семейството, и на приятелите. И ще се случи по-скоро, отколкото очакваш. 

Грабнах ли вече вниманието ти? Добре. Нека тогава ти разкажа как точно ще се случи тази приказка.

Един ден ще се появиш във футболното училище, в което баща ти е треньор - без негово знание. Всъщност ще е шокиран да те види там. Дори той не знае на какво си способен с топка в краката. Ще го чуеш да казва нещо, което винаги ще запомниш и ще се превърне в шега между теб и приятелите ти.

Баща ти е треньор и разпознава един талант, щом го види, нали така? Присъдата му за младия Едер в този ден ще бъде такава:

"Всъщност не знам дали той изобщо може да играе".

Когато се разделяте на отбори в този ден, ти ще бъдеш избран последен. Но това не е причина да се чувстваш унизен. Просто е първата от многото изненади, които футболът ще ти поднесе. С топката в крака ще направиш неща, които никой не очаква от теб.

Още в този мач ще дриблираш през всички останали и ще вкарваш гол след гол.

А хората ще полудеят!

Скоро всички ще се възхищават на таланта ти. Училищните отбори ще се избиват да те вземат, но знаеш ли - за теб това няма да е нещо кой знае какво. Ще ти се струва хубаво да играеш, но няма да е най-важното нещо на света, нали така?

Спортът ти идва естествено, но не променя човека, който си и не влияе на възгледите ти. Да бъдеш с приятелите и семейството все още ще има огромна тежест за теб. И аз не те обвинявам за това, Едер. Не е грешно да разсъждаваш по този начин.

На много хора това може да им звучи като признак на слабост, но то ще бъде най-голямата ти сила.

Така че не се плаши, когато Хелиао те третира строго, докато те учи как да подаваш правилно топката. Не се притеснявай и когато те поканят на проби в Сао Пауло.

Ето ти един спойлер: Това ще е само първият от големите клубове, в които ще играеш.

Трябва обаче и да ти кажа нещо не толкова хубаво. Готов ли си? Ще плачеш много, Едер.

Не че някой ще те тормози или ще се отнася зле с теб. Независимо дали си в Котиа, Бара Фунда или Морумби, треньорите винаги ще оценяват таланта ти, но сърцето ти няма да е спокойно.

И тази нестабилност, тази несигурност, ще е свързана с това колко ти липсват родителите ти. Няма да е лесно, приятел, не мога да те лъжа.

Ще има ден, в който ще мислиш да се откажеш от всичко. Няма вече да ти се иска да играеш професионално футбол, няма да си готов да останеш далеч от приятелите и семейството.

Но тогава майка ти ще ти зададе въпрос, какъвто би ти задал само някой, който те познава много добре.

"Не искаш ли точно това?", ще те пита тя. 

Когато чуеш тези думи, очите ти ще се отворят, изведнъж ще видиш всичко в различна светлина. Ще започнеш да цениш все повече и повече оценките на треньорите, които ще те хвалят за представянето ти.

Ти не си кой да е. На теб ти идва естествено това, което за другите не е никак лесно. Думите на майка ти ще добият още повече смисъл, когато те повикат в юношеските национални отбори на Бразилия. 

Повиквателните ще запълнят една липса и изведнъж всичко ще се промени. Същността ти ще остане непокътната, повярвай ми. Но да играеш за националния отбор ще подсили чувството, което вече имаш. 

От този момент ще знаеш, че искаш да бъдеш професионален футболист. И така ще се промени подходът ти към спорта.

Наясно съм, че и досега играеше с много увереност, но вече и извън терена твоята отдаденост и ангажираност ще станат тотални. Говоря за аспекти като физическа подготовка, хранене и възстановяване.

Ще оставиш настрана някои стари навици и неколцина приятели, които са ти много близки. Но този път изобщо няма да е болезнено за теб. Ще ти липсват, все пак си човешко същество, но животът ти ще е добил нов смисъл и затова разликата ще е такава.

Всичко това ще се случи толкова бързо, Едер, че трудно ще си спомняш деня, в който си пробил в първия отбор на Сао Пауло. Ще помниш обаче как по-късно ще бъдеш върнат във втория отбор и ще трябва да започваш отначало.

Нали те предупредих, че ще бъда брутално честен? Да си го кажем направо, ти ще бъдеш напълно бесен. Но помни, че не можеш да се обезкуражаваш и да губиш фокус, защото това би означавало да се предадеш. 

Не бива, Едер. Трябва да запомниш този момент като още една възможност да израснеш. Знам, че никога не си бил особено добър в училище, но някои конкретни преживявания те научават на много неща.

В крайна сметка, колко са играчите - дори по-талантливи от теб и също толкова отдадени - които са изпаднали от голямата игра точно по такива причини?

И колко много хора биха дали всичко, за да са на твое място?

Ти винаги ще си благодарен за това, което имаш и всички ще отбелязват колко си скромен, на терена и извън него.

Клубната легенда Рожерио Сени ще те върне в първия отбор през 2017-а, ще те подкрепя и така ще се отправиш на пътуване, което ще продължава да те изненадва.

Няма как да забравиш трансфера в Порто. Още не съм ти казал, но щом веднъж си решил, че футболът е твоята съдба, ти си поставил и друга цел пред себе си: да играеш в Шампионската лига.

Трансферът в Европа означава, че ще осъществиш целта по-скоро, отколкото си очаквал. Няма да повярваш, когато вкараш първия си гол в Шампионската лига едва в петия си мач в надпреварата.

Моментът ще е толкова специален, че и до днес, след толкова много мачове, ще можеш да си спомниш този гол детайлно: Центрирането на Оливер Торес, твоето позициониране за играта с глава и тихото приземяване на топката в мрежата.

Чувството ще бъде неописуемо. Оттам нататък ще помниш само празнуването на гола. Нещо ще се обърка при опита ти за салто и резултатът ще бъде доста... произволен, хахаха!

Друг епизод също ще остане в паметта ти. Можеш ли да отгатнеш кой? Ще ти кажа: първата ти повиквателна за мъжкия национален отбор.

Допреди няколко години ще си можел да играеш с тези футболисти само на PlayStation, а сега те ще ти бъдат съотборници.

Дани Алвеш.

Тиаго Силва.

Каземиро.

Неймар.

Ще ти се струва невероятно, когато тази мечта стане реалност. Но въпреки ентусиазма ти, няма да те обхване звездомания.

Там, в отбора, ще говориш само като те питат нещо. Естествено, ще участваш в изпитанията, на които са подлагани всички новаци, ще трябва да се представиш пред всички на вечерята с тима. Отсега ти казвам, бъди готов да страдаш!

Но когато дойде време да се играе футбол, ще го правиш със самочувствие, колкото и известни да са съотборниците ти.

А това ще бъде особено важно за следващата стъпка в кариерата ти. Защото хлапето, което не се интересуваше кой знае колко от футбола, ще попадне в плановете на Реал Мадрид, най-големия клуб в света.

По времето на трансфера ще се готвиш да подпишеш с друг голям клуб. Но щом баща ти спомене за предложението от Реал Мадрид, ще чуеш едно познато прещракване. 

Отново обаче ще останеш спокоен. Това качество е част от твоята природа.

Когато видиш Серхио Рамос, Рафаел Варан, Марсело и Дани Карвахал до теб в съблекалнята, просто ще се усмихнеш, все едно е един най-обикновен ден от живота ти.

Мога да ти разкрия, че твоята интровертност няма да те напусне. Но ще се научиш да я оставяш настрана, когато излезеш на терена. Ако смяташ, че трябва да викнеш с пълно гърло, за да сигнализираш на съотборниците или да ги мотивираш, няма да се колебаеш и за секунда.

На игрището ще говориш доста повече, отколкото извън него. Направо ще ставаш друг човек. Там няма да имаш никакви приятели и ако ще майка ти и баща ти да са от другия отбор, пак няма да ги жалиш. 

Ще прогресираш пред очите на твоите съперници и скоро всеки нападател в Испания ще знае, че Милитао играе честно, но твърдо.

Ще играеш с най-добрите футболисти в едно от водещите първенства в света, но нищо няма да ти отнеме увереността.

Още едно хубаво нещо е, че ще осъзнаеш, че не си стигнал дотук само заради таланта си. Твоето пътуване ще се дължи и на всички съотборници във всички отбори, където си играл. Ще се дължи на всички приятели и всеки, който е минал през живота ти под някаква форма. Разбира се, ще се дължи и на родителите ти, които винаги ще те подкрепят.

А баща ти ще ти каже, че след като си стигнал до най-големия отбор в света, трябва да вложиш всичко, за да останеш там. Ще ти струва много, но вътре в себе си ще си уверен, защото вече ще знаеш на какво си способен.

Кой би повярвал, Едер? Скоро ще играеш финал на Шампионската лига с Реал Мадрид.

И отново ще излезеш с усмивка на лицето, все едно още си дете и си играеш с любимото хвърчило.

Не искам да те задържам още дълго, Едер, защото, ако помня правилно, ти предстоят няколко мача този уикенд, ще имаш и срещи с приятели. Няма проблем, и аз вече трябва да се отправям на тренировка.

Но само да допълня, че ако в някакъв момент изпитваш съмнения относно кариерата си, остани спокоен. Няма да е лесно, защото в живота нищо не ти е гарантирано. 

На тази крехка възраст, единственото сигурно при теб е, че родителите ти ще направят жертви, за да можете ти и брат ти да имате хубав живот. Сега не можеш да предположиш, но след няколко години ще имаш и малка сестра!

Така че не се притеснявай да следваш това, което сърцето ти казва да следваш. Не се разколебавай от промените. Не се колебай да отидеш в училището, където треньор е баща ти и където ще се съмняват в теб.

Аз съм доказателството, че няма да съжаляваш.

А ако едно друго нещо те тревожи - все още ще можеш да се наслаждаваш на аспекти от предишния си живот, дори след като се посветиш на футбола.

През ваканциите, когато вече си играч на Реал Мадрид, ще намираш време да излизаш по улиците с твоето хвърчило. И ще посрещаш ветровете със спокойствието, което показваш и на терена.

Някои ще казват, че си твърде спокоен. Но това просто е твоята същност.

Sportcafe, по Players' Tribune

Снимка: БГНЕС