Реал Мадрид се класира на финал за Световното клубно първенство, след като победи с 4:1 Ал Ахли на стадион "Принц Мула Абдала" в Рабат, Мароко.

Головете за "Кралете" вкараха Винисиус Жуниор в края на първото полувреме, Федерико Валверде след почивката, а Родриго и Серхио Арибас Калво бяха точни в добавеното време на срещата. За египетския гранд реализира Али Маалул от дузпа за 1:2.

В спор за трофея шампионът на Европа ще срещне Ал Хилал, който изненадващо елиминира Фламенго и стана първият тим от арабската държава, който се класира за тази фаза на турнира.

Сблъсъкът за трофея е насрочен за събота от 20.00 часа. В него Реал ще гони пета купа от петото си участие в надпреварата. На 2-ро място в класацията е Барселона, който е ликувал три пъти.

Европа доминира тотално в Световното клубно първенство с 14 победи, Южна Америка има 4 от общо 18 издания. Това означава, че при победа на финала, Ал Хилал ще влезе в историята като първия отбор, който печели турнира извън двата най-футболни континента.


Карло Анчелоти не можеше да разчита на осем футболисти. Аут бяха ключовите фигури Тибо Куртоа, Едер Милитао и Карим Бензема. С травми са още Ферлан Менди, Лукас Васкес и Еден Азар. В последния момент от сметките му отпаднаха Данил Карвахал и Марко Асенсио, съответно заради настинка и болки в десния крак.

В халфовата линия обаче стартираха Тони Кроос и Лука Модрич, до тях игра Орелиан Чуамени. Федерико Валверде, Родриго и Винисиус Жуниор действаха в предни позиции.

Изненадващо първото опасно положение беше за Ал Ахли. В 19-ата минута Мохамед Шериф беше намерен в наказателното поле и стреля, но точно над напречната греда. Малко по-късно Мохамед Абделмонем засече с глава около точката на дузпата, но в аут.

Веднага след това Винисиус Жуниор не уцели вратата от удобна позиция, а след почти половин час игра Родриго сам  си изработи добро положение и шутира мощно, но в лявата греда. После Андрий Лунин спаси удар на Хюсеин Ел Шахат, а в 42-ата минута Реал поведе. Винисиус се възползва от грешка на защитник в наказателното поле, видя, че вратарят е излязъл напред и копна топката над него за 1:0!

Веднага след подновяването на играта мадридчани удвоиха преднината си. Лука Модрич изведе с перфектно подаване Родриго, чийто удар бе избит от стража на Ал Ахли. Топката обаче стигна до Федерико Валверде, уругвайският национал премина между двамата бранители и стреля във вратата отблизо за 2:0!

В 64-ата минута Ал Ахли се върна в мача, след като Едуардо Камавинга направи дузпа. Зад топката застана Али Маалул, който с удар в долния ъгъл не остави шансове за Лунин и намали пасива на отбора си на 1:2!

В 69-ата минута резултатът изненадващо можеше да бъде изравнен. Афша беше на сантиметри от отбелязването на гол, след като овладя подаване от Хюсеин Ел Шахат, но ударът му профуча точно над напречната греда.

В 80-ата минута Лунин изби шут на Тахер Мохамед, а в 87-ата минута Модрич можеше да сложи точка на спора. "Кралете" получиха дузпа за фаул срещу Винисиус и хърватската звезда застана зад топката. Модрич стреля в десния ъгъл, но Мохамед Ел Шенауи спаси!

Но в 92-ата минута Родриго все пак възстанови аванса на Реал от два гола след асистенция на Даниел Себайос. В 98-ата минута току-що появилият се на терена Серхио Арибас Калво оформи крайния резултат. 

Реал Мадрид – Ал Ахли 4:1

Голмайстори: 1:0 Винисиус (42), 2:0 Валверде (46), 2:1 Маалул (65-д), 3:1 Родриго (90+2), 4:1 Арибас (90+8)

Реал: Лунин, Начо, Алаба, Рюдигер, Камавинга, Чуамени, Кроос (77-Себайос), Модрич (95-Одриосола), Валверде, Родриго (95-Диас), Винисиус (98-Арибас)

Ал Ахли: Ел Шенауи, Маалул, Абделмонем, Махмуд, Хани, Диенг (61-Фати), Афша (88-Караба), Ал Солая, Ал Шахат (75-Н.Мохамед), Абделкадер, Шериф (61-Тау)

Снимка: БГНЕС