Реал Мадрид е настоящият победител в Ла Лига, Шампионската лига, Суперкупата на Европа, а след 5:3 срещу Ал Хилал, и на света. Белия балет е ненаситен шампион. Винаги на финал, почти винаги победител в мачовете на истината, със състезателен характер, с което никой друг на планетата Земя не може да се похвали. Отбор, създаден да печели. Реал има вече 99 официални титли (б.р. – без да се брои Ибероамериканската купа от 1994-а), само на една от кота 100, след като Барса е с 97. Мадрид никога не се уморява да печели. Възхитително!

За да спечелите световното клубно първенство, се налага да изиграете 15 мача. Това трябва да се помни, макар че е толкова модерно напоследък да се пренебрегват успехите на съперника. В Мароко Реал Мадрид спечели осмата си световна корона. И както се случи в Европа, удвои аванса си – 14 срещу 7 на Милан и 8 срещу 4 на росонерите и Байерн.

Мадрид работи като часовник на финалите. Съперникът няма значение – активира се по същия начин срещу Ал Хилал и срещу Ливърпул. Не оставя на съперника дори трохи. Срещу саудитците реши мача с два гола в първите 20 минути и още един в начало през втората част. И след това спокойно можеш да си живееш като рентиер. Винисиус и Валверде, вече истински звезди, участваха в четири от петте гола и започнаха да монополизират светлината на прожекторите, която доскоро беше изключително за Бензема, Кроос или Модрич.

Със световните медали в джоба мадридчани се завръщат към реалността на ежедневието в Испания, където им предстои зверски календар. Елче и преди всичко Осасуна, Ливърпул, Атлетико, Барселона и Бетис очакват Реал в 15-дневна надпревара, която може да бележи бъдещето на белия отбор и Анчелоти през този сезон.

Винисиус още от първия ден го видяхме да дриблира, а от година и половина да празнува голове. Сега малко по малко той включва в репертоара си асистенции, онези подавания, които идват от нищото, просто от вдъхновение. Вини сякаш беше Модрич, когато асистира на Бензема за 3:1. Перфектно подаване от репертоара на Лука, а Винисиус продължава да се учи от най-добрите.

Валверде се завърна тъжен след световното първенство заради фиаското с Уругвай и личен проблем. Това се отрази на представянето му. А ако Валверде не е в най-добрата си форма, това си личи, защото уругваецът е енергия, оптимизъм и страст. Кризата изглежда приключи и Анчелоти отново се радва на най-добрата версия на Феде, този, който не спира да тича и да бележи голове. Валверде завърши турнира с 3 попадения и съживен за това, което предстои.

Реал спечели финала без сериозно да се изпоти, но инкасира 3 гола. А три попадения от Ал Хилал са твърде много. Любопитно е, че две от тях паднаха без присъствието на Начо, който бе титуляр в последните мачове и подобри значително играта си в защита. При такава отбрана той заслужава да е титуляр. Срещу Ливърпул на осминафинала в Шампионската лига подобни провали в отбраната може да са фатални.

Анчелоти продължава победния си път с Реал М. В Мароко той вдигна деветия си трофей с Белия балет и му остават още три този сезон. Вероятно клубът ще се раздели с него, ако не спечели Ла Лига и Шампионската лига, но Карло е благословия за Мадрид. Перфектният треньор. Анчелоти е наясно с големите мачове и не се колебае със своите титуляри. А там фигурират Кроос и Модрич. Няма дебат – германецът и хърватинът бяха титуляри в двата мача на мондиала и ще започнат на „Анфилд“ срещу Ливърпул. Дани Себайос и Родриго напират, но засега тризъбецът Чуамени-Крос-Модрич е недосегаем. Испанецът и бразилецът са способни да направят революция от резервната скамейка и да дадат почивка на титулярите в Ла Лига и Купата на краля.

Хуан Игнасио ГАРСИА-ОЧОА,„Марка“, превод на в-к Тема спорт