Барселона е много близо до първата си титла в Ла Лига от четири години. Отборът на Шави води с девет точки пред Реал Мадрид при оставащи 14 кръга. При успех в неделя блаугранас могат да отворят шампанското, равенството също работи за тях. Само победа на Реал М ще съхрани минималните шансове на шампионите да защитят отличието си. Ел Класико е непредвидимо, но отвъд дербито в момента изглежда така, сякаш каталунците по-скоро сами могат да се провалят по пътя към целта, отколкото техният голям съперник да преобърне ситуацията. А съвсем скоро се смяташе, че борбата тепърва предстои.

Преди два кръга Барса загуби като гост от Алмерия (0:1), а Реал завърши наравно в дербито срещу Атлетико (1:1). Разликата бе стопена на 7 точки и породи ентусиазъм в Мадрид. Имайки предвид шампионския характер на Реал и постоянните героични обрати, той изглеждаше напълно оправдан. Но в следващия мач Реал посрещна Барса в първи полуфинал за Купата на краля и загуби. 

Блаугранас изковаха 1:0, изневерявайки на стила си – с 35,3% притежание на топката, което не се бе случвало от 9 години! Това обаче по-скоро трябва да се отчете като актив на отбора на Шави, тъй като да стигнеш до победа по този нетрадиционен начин е признак на класа. Още в следващия кръг Реал пак се спъна (0:0 срещу Бетис) и разликата се върна на 9 точки. За Барса 1:0 срещу Валенсия пък бе осмият подобен успех през сезона и клубен рекорд. А в Билбао летвата бе вдигната още по-високо. Няма нищо случайно и не може да се говори за късмет, а прагматизъм и способност за постигане на резултати с минимален разход на енергия.

Психологическото предимство също е на страната на блаугранас. През януари в Риад те ликуваха със Суперкупата на Испания след 3:1 срещу Реал за първия трофей на Шави. Предвид реванша за Купата на краля бившият халф на каталунците може да остави Кралския клуб с празни ръце в края на сезона. А за да стигне до защитата на Шампионската лига, Реал първо трябва да преодолее Челси, а след това победителя от Манчестър Сити и Байерн. Липсата на нов трофей в музея на „Сантяго Бернабеу“ не вещае нищо добро за Карло Анчелоти. Той вече има една черна точка, след като заяви, че през лятото е искал трансфери, но е бил отрязан. Освен това шефовете на клуба изразиха недоволство от тактиката на мадридчани в полуфинала за Купата на краля и липсата на план Б.

Логично възниква въпросът: ако Реал наистина не спечели нищо, какво ще направи Флорентино Перес? Ще прехвърли ли отново президентът цялата вина върху треньора или ще остави италианеца да изпълни последната година от договора си. При всички случаи Карло не трябва да се притеснява за бъдещето, защото със сигурност няма да остане без работа.

Единственият случай в Ла Лига, когато шампион стана отбор, който изоставаше с девет точки от лидера, се случи през сезон 1998/99. И това беше Барселона за сметка на Майорка. Отборът на Луис ван Гаал обаче преобърна ситуацията в класирането до 19-ия кръг. Способен ли е Реал Мадрид на подобен подвиг или интригата ще приключи? Отговорът ще разберем в неделната вечер…

Материал на вестник "Спорт"