Валенсия удари с 1:0 Реал Мадрид на „Местая“ в изключително нервна среща от 35-ия кръг на Ла Лига. Успехът на „прилепите“ е напът да им подсигури мястото в елита, тъй като тимът на Рубен Бараха е сред потенциално застрашените от изпадане тимове. „Лос бланкос“ завърши мача с намален състав след червен картон на Винисиус Жуниор в 17-минутното добавено време.

Скъпоценният успех за домакините донесе Диего Лопес в 33-ата минута на двубоя, който бе своеобразно отпразнуване на 100-годишнината на стадион „Местая“. В 83-ата минута и Джъстин Клуиверт прати топката в мрежата на Куртоа, но се оказа, че е бил засада. Накрая вратарят Мамардашвили пък направи чудеса от храброст и удържа победата за „прилепите“.

Двубоят бе белязан и от инциденти, куриозен момент и расистки скандал, който едва не доведе неговото прекратяване. В 72-ата минута към терена полетяха куп предмети, а се стигна и до разправия между фен на домакините и Винисиус Жуниор. В крайна сметка прекратяването на срещата се размина.

Така Валенсия събра актив от 40 точки и е на 13-ата позиция, с 5 пункта пред чертата на изпадащите, а до края на сезона остават 3 кръга. Реал е трети със 71 точки.

Хората на Рубен Бараха започнаха по-нахъсано двубоя. Още в началните минути домакините на два пъти претендираха за дузпи, след като в пеналта се строполяваха Кавани и Клуиверт. След това „прилепите“ започнаха да залагат на опасни контраатаки, а „лос бланкос“ установиха по-траен контрол върху топката.

Валенсия се възползва максимално от грешка на гостите и в 33-ата минута откри резултата. След рикошет топката достигна до Диего Лопес на далечната греда. 21-годишният футболист не се засуети и опъна мрежата – 1:0.

В 39-ата минута „прилепите“ едва не удвоиха преднината си. Гера обаче не успя да преодолее Куртоа. Реал отговори с неточен удар с глава на Винисиус. Точно преди почивката Куртоа спаси своите при две поредни отигравания на Гера. През първата част гостите почти не застрашиха сериозно вратата на Мамардашвили.

След антракта Реал заигра доста по-активно. Така се стигна до неточен удар на Асенсио. При поредната контраатака Диего Лопес не успя да вкара втория си гол в мача и да удвои преднината на своите след нова добра изява на Куртоа. Родриго пък не успя да матира Мамардашвили на ответната врата.

В 68-ата минута бразилският нападател на „белия балет“ отново нямаше шанс. Само 120 секунди по-късно се стигна до куриозна ситуация. Винисиус проби отляво и нахлуваше в пеналта, когато резервата Фулкие го повали на тревата. Куриозното обаче е, че преди на бъде фаулиран топката бе отклонена от второ кожено кълбо, което се появи на терена и Джьомерт умишлено го ритна към другото. Съдията Рикардо де Бургос отсъди нарушение, но извън наказателното поле.

Около тази ситуация настъпи пълна драма и големи скандали, които едва не доведоха до прекратяване на срещата. Очевидно имаше и разправия между Винисиус и фен на домакините. Кариоката вероятно чу расистки обиди по свой адрес. Към терена бяха полетяли и куп предмети. Реферът отиде да говори с треньорите на двата тима и делегата на срещата. Междувременно по уредбата пък привържениците чуха призив да не отправят расистки обиди.

В 83-ата минута след отлична контраатака на Валенсия топката се озова в мрежата на Куртоа за втори път. Попадението на Джъстин Клуиверт обаче бе отменено заради засада.

В добавеното време Мамардашвили спаси своите с две уникални спасявания. Той първо отчая Валверде, а след това и Тони Кроос, който стреля от фал. След тази ситуация се стигна и до меле между играчите на двата отбора. При хващането на играчите за гушите Винисиус удари съперник в лицето. След  преразглеждане на ситуацията от ВАР съдията му показа червен картон и го изгони в 8-ата минута на добавеното време.

До края опълчението на Валенсия удържа натиска и „прилепите“ взеха скъпоценни три точки в изключително нервния мач, продължил 107 минути.

Валенсия – Реал Мадрид 1:0

Голмайстори: 1:0 - Диего Лопес (33)

Валенсия: Мамардашвили, Джьомерт, Гая, Йозкаджар, Корея, Гера, Нико Гонсалес, Алмейда, Диего Лопес, Кавани, Клуйверт

Реал Мадрид: Куртоа, Васкес, Милитао, Рюдигер, Менди, Себайос, Чуамени, Камавинга, Асенсио, Винисиус, Бензема