Защитникът на Барселона Жул Кунде стана последният футболист, подкрепил звездата на Реал Мадрид Винисиус. Кариоката беше обиден на расистка основа за десети път в Ла Лига този сезон в неделя вечер. 

Дискриминационните обиди не трябва да се толерират или оправдават. Да се каже, че поведението на даден играч може да провокира расистки реакции означава да се измести дебата. Трябва да се съсредоточим върху решенията, защото за съжаление проблемът е повтарящ се и петни имиджа на тази лига. Това със сигурност е факт за малцинство, но това не го прави по-приемлив.

Тези хора расисти ли са или действат само за да дестабилизират? Трудно да се каже. Но едно нещо е сигурно, думите имат значение, а действията имат последствия. Тези действия са наказуеми от закона. Забраните на стадиони, сами по себе си, биха били твърде лесни. Какви санкции съществуват извън футбола? Те действително ли се прилагат? Достатъчни ли са? Можем ли да си представим повече образователни мерки и мерки от общ интерес?

Невежеството е най-лошото от злините, но може да бъде излекувано. Оставам убеден, че всеки е в състояние да разсъждава върху своето минало поведение, да направи равносметка на причинената вреда и да се промени към по-добро. Цялата ми подкрепа на Вини", завърши Кунде.