Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас се позова на изявленията си след расизма, от който пострада Винисиус от феновете на Валенсия и увери, че се е изразил лошо и че не е искал да напада бразилския футболист.

„Не исках да атакувам Винисиус, но ако мнозинството от хората са го разбрали по този начин, трябва да се извиня. Не беше моето намерение. Изразих се лошо в лош момент“, каза президентът в интервю за ESPN Бразилия и добави: „Ако съм наранил някого и смятате, че съм съм расист, това е далеч от реалността. Ние заклеймяваме расистите, не искаме расизъм във футбола".

„Ние не просто осъждаме: ние предприемаме специални действия в техните мачове. Ние говорим с клубовете, така че да дадат повече сигурност, да идентифицират феновете. Искаме Винисиус в нашата Ла Лига“, отбеляза той, цитиран от "Труд".

„Преди да критикувате и обиждате Ла Лига, е необходимо да се информирате правилно, Винисиус. Не позволявайте да бъдете манипулирани и се уверете, че разбирате правомощията на другия и работата, която вършим заедно", укори играча президентът.

След расистката атака, която претърпя по време на гостуването на Реал Мадрид във Валенсия, бразилският футболист твърди, че "не е първият път, нито вторият, нито третият", в който е бил обиждан: "Расизмът е нормален в Ла Лига. Конкуренцията вярва, че това е нормално, федерацията - също. Съжалявам. Първенството, което някога принадлежеше на Роналдиньо, Роналдо, Кристиано и Меси, днес принадлежи на расистите. Красива нация, която приветства мен и която обичам, но която се съгласи да представи световен образ на расистка страна“.

„Съжалявам за испанците, които не са съгласни, но днес, в Бразилия, Испания е известна като страна на расисти. И за съжаление, за всичко, което се случва всяка седмица, нямам защита. Съгласен съм. Но аз съм силен и ще стигна докрай срещу расистите. Дори да е далече оттук", написа преди дни Вини в своя Twitter.