Реал Мадрид направи сериозна крачка към класиране на 1/8-финалите в Шампионска лига, след като победи с 2:1 като гост Спортинг Брага.

Головете за "Кралете" на стадион "Мунисипал де Брага" вкараха Родриго в 16-ата минута и обичайният заподозрян Джуд Белингам в 61-ата минута.

За английския национал това беше 11-то попадение в 12 срещи за "белите" във всички турнири, като има и 3 асистенции.

Домакините намалиха чрез Алваро Джало, но не успяха да измъкнат нещо повече от испанския колос.

Така Реал има пълен актив от 9 точки след 3 кръга. На второ място в група "С" е Наполи с 6 т., след като италианците победиха с 1:0 Унион в Берлин. Брага е на 3-та позиция с 3 пункта, германците още са с нулев актив. 


Артур Жорхе логично направи много промени от победата за Купата на Португалия над четвъртодивизионния Ребордоса. Сердар Саатчъ и Сику Ниакате започнаха в защита, докато Симон Банза смени Абел Руис на върха на атаката.

Карло Анчелоти направи четири промени от равенството 1:1 срещу Севиля в Ла Лига. Опитният Начо Фернандес и Франсиско Гарсия заеха местата на Давид Алаба и Ферлан Менди, докато Едуардо Камавинга и Лука Модрич бяха предпочитани пред Орелиен Чуамени и Тони Кроос в средата на терена. На върха на атаката действаха Винисиус Жуниор и Родриго, подпомагани от Джуд Белингам. 

Реал Мадрид е най-титулуваният отбор в историята на Шампионската лига, печелейки състезанието 14 пъти, а стремежът към рекордна 15-та титла започна с две победи – над Унион Берлин (1:0) и Наполи (3:2), които отреждаха и 1-то място в група "С". Сезонът в Ла Лига също се развива добре за "Кралете" и те стартираха с 8 успеха от 10 срещи. 

За Брага тази кампания е завръщане в турнира след 10-годишно отсъствие, което започна с домакинска загуба от Наполи (1:2) и последвало 3:2 над Унионр Берлин. Триумфът в столицата на Германия означаваше, че португалците имат всички шансове да се борят за продължаване към 1/8-финалите, но това минаваше и през положителен резултат тази вечер.

Мачът определено не започна добре за домакините на скалистия стадион "Мунисипал де Брага". "Архиепископите" имаха нелоши атаки, но защитата им се пропука при първия по-напечен момент на мокрия терен в Брага. При центриране на Винисиус Жуниор, Родриго се измъкна през центъра на отбраната и засече отблизо – Реал поведе още в 16-ата минута.

Брага бързо опита да изравни и малко по-късно Витор Карвальо засече с глава центриране от корнер, но в аут.  Португалците продължиха да атакуват добре, но им липсваше завършващият удар. Но от другата страна на терена, защитата им продължаваше да допуска неточности и Матеус спаси удар на Федерико Валверде.

В 35-ата минута Реал отново се справи с лекота с отбранителния вал на домакините и Родриго вкара, но голът беше отменен за засада и интригата се запази. В края на полувремето хубав диагонален удар на Алваро Джало мина опасно близо до целта, но впоследствие беше отсъдена и засада.

Втората част започна със страхотно положение за мадридчани. Джуд Белингам отправи чудесен удар под напречната греда, но Матеус с чудесна намеса с една ръка изби. После вратарят отрази шут и на Едуардо Камавинга, а Дани Карвахал не успя да удвои преднината на гостите от непосредствена близост, след като не уцели вратата.

След малко повече от час игра логичното се случи и "Кралете" удвоиха преднината си. Винисиус с отличен пас намери Белингам, който с удар в долния десен ъгъл се разписа за 2:0! Но само 120 секунди по-късно Брага се върна в мача. След чудесна атака с къси подавания, Джало получи топката в наказателното поле и със силен удар преодоля Кепа Арисабалага за 1:2!

Голът вдъхнови португалците и в 70-ата минута Кепа спаси изстрел на Рикардо Орта. От последвалия корнер отново крилото можеше да изравни, след като отправи истински снаряд, но в аут. До края резултатът остана непроменен, а гол на Винисиус беше отменен за засада. 

Спортин Брага – Реал Мадрид 1:2

Голмайстори: 0:1 Родриго (16), 0:2 Белингам (61), 1:2 Джало (63)

Спортинг: Матеус, Борха, Ниакате, Сердар, Мендес (73-Фонсека), Саласар, Мусрати (78-Моутиньо), Джало, Карвальо (66-Брума), Орта, Банза (66-Руис)
Треньор: Артур Жорже

Реал: Кепа, Карвахал, Рюдигер, Начо, Гарсия (75-Менди), Камавинга, Модрич, Валверде, Белингам (90-Васкес), Родриго (71-Чуамени), Винисиус
Треньор: Карло Анчелоти 

Стадион: "Мунисипал де Брага"
Съдия: Майкъл Оливър
Жълти картони: Камавинга, Начо (Реал)

Снимка: БГНЕС