Вирусът ФИФА атакува както никога досега! Ноемврийската пауза за националните отбори се оказа кошмарна за някои от най-големите световни звезди, които се контузиха за ужас на своите клубове и фенове. Никой не е в безопасност. От Реал Мадрид до Барселона. И от най-младите до най-старите.

Последният списък с „падналите в битка“ е много дълъг. Едуардо Камавинга, Уорън Заир-Емери, Винисиус Жуниор, Гави, Микел Оярсабал, Марк-Андре тер Щеген, Айса Манди, Ведат Мурики, Лукас Окампос, Ерлинг Холанд, Андре Онана, Маркъс Рашфорд, Джаред Боуен, Уестън Маккени, Михаил Антонио, Алесандро Бастони, Фабио Мирети, Викарио, Ериксен, Очоа… При някои от тях травмите са доста по-леки и ще отшумят бързо, но в други от случаите ситуацията е направо кошмарна.

Най-потърпевши са Барселона и Реал Мадрид. Каталунците няма да могат да разчитат на един от най-добрите си играчи – Гави, чак до края на сезона. Причината е бруталната травма на коляното, която му причини грузински футболист по време на европейската квалификация на „Хосе Сория“. Налага се операция на предна кръстна връзка, след която лечението ще бъде дълго и мъчително, а щетите за треньора Шави в спортно-техническо естество тепърва ще се изчисляват.

Селекционерът Луис де ла Фуенте даде почивка на някои от другите си титуляри, които бяха играли при 3:1 срещу Кипър в четвъртък, но 19-годишният Гави започна отново, след като бе изиграл вече пълни 90 минути на Острова на Афродита. В тази връзка наставникът получи жестоки критики, че не е сменил халфа, който бе ударен в същото коляно няколко минути по-рано. Опустошеният Де ла Фуенте се оправда с думите, че „подобен неприятен инцидент може да се случи по всяко време“, но въпреки това от Барса заплашват да подадат официална жалба до Испанската футболна федерация. За капак титулярният страж на блаугранас Тер Щеген също получи контузия, изпълнявайки ангажимента си в германския национален отбор, което означава, че има риск да пропусне предстоящия сблъсък с Райо Валекано.

Ситуацията е извънредна и в Реал Мадрид, където няма да могат да разчитат на Винисиус Жуниор в рамките на 2 месеца и половина. Възходът на бразилеца, който вкара 3 гола в последните си 2 мача за Белия балет, бе спрян от мускулно разкъсване при загубата на Бразилия с 1:2 от Колумбия в Южна Америка. Друг важен играч на мадридчани – Едуардо Камавинга, се контузи на тренировка на Франция. За неговата важност в Реал е достатъчно да споменем, че той не бе пропуснал нито един мач в Ла Лига (13) и ШЛ (4) от началото на сезон 2023/24. Двамата с Винисиус са извън строя до февруари, а това до голяма степен ограничава опциите пред Карло Анчелоти за доста дълъг период от време.

В Реал Сосиедад също гледаха с ужас как тяхната звезда Микел Оярсабал напуска мача на Испания срещу Кипър, а на треньорите като цяло вече им се налага да стискат палци и да се молят всеки път, когато играчите заминават за националните си отбори. Надеждата е да се върнат здрави, но това е нещо, което става все по-сложно. Причините са ясни. Прекалено голямото натрупване на мачове и наситеният календар увеличават значително риска от наранявания, превръщайки играчите в лесни мишени. В предишния прозорец „изгоряха“ още играчи като Дани Олмо, Асенсио, Неймар и други. Наполи пък не може да разчита от дълго време на голмайстора си Виктор Осимхен заради проблем, получен по време на мач на Нигерия (срещу Саудитска Арабия през октомври). В Ман Сити минаха тънко, след като стана ясно, че травмата на Ерлинг Холанд срещу Фарьорските острови не е сериозна, но същото не може да се каже за ПСЖ, който загуби за по-дълго време детето-чудо Уорън Заир-Емери. 17-годишният халф получи контузия още в дебюта си за Франция при 14:0 срещу слабаците Гибралтар.

Какви мерки се взимат? Натискът от недоволните клубове вече накара УЕФА и ФИФА да вземат мерки. Освен чисто финансовите компенсации, които се плащат на клубовете (максимум по 7,5 млн. евро за контузен футболист), от следващата квалификационна кампания за Мондиал 2026 групите вече ще бъдат с по-малко отбори и с това ще се намали бройката на мачовете. Целта е в зона Европа да се направят 12 групи (вместо досегашните 10) с по 4 или максимум 5 тима. Първият от тях ще се класира директно, а вторите и най-добрите четири от Лигата на нациите заминават на допълнителни плейофи. Така чисто на теория ще бъде възможно един отбор да се класира на световното само с 6 мача.

Предложението за промяна на квалификационните етапи в Европа бе обсъдено за първи път от УЕФА на Изпълнителен комитет, проведен в Нион през януари. А през юни форматът и формулата бяха прехвърлени на ФИФА, която ги прие. По този начин надеждата е, че панорамата ще се промени, за да се постигне поне минимално облекчаване на календара. Но балонът вече се спука и футболът вече е достигнал предел, след който повече не може да се продължава напред.

As.com, превод на "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС