Италианецът у Карло Анчелоти си личи по начина, по който той произнася някои имена (Хави, когато споменава Шави, или неговото вече популярно обръщение Виничус към бразилския нападател), а също във факта, че той никога не изпуска от поглед една много популярна максима на Апенините – със суха мрежа се живее по-добре. В случая с Карлето като лидер в Ла Лига.

Нулата на таблото срещу Гранада (2:0) беше нов щрих в рамките на философията на Анчелоти, която е пределно ясна. „Ако не допуснем гол, има голям шанс да спечелим.“ Той го каза на няколко пъти и наблягаше на думите си от предсезонната подготовка. Това беше един от лозунгите, които бяха извлечени от успеха на Барса на Шави в последната Ла Лига 2022/23. Желязна защита начело с гигантския Teр Щеген.

Анчелоти обаче обръща нещата, защото постига нещо, което изглежда подобно, но без безапелационен №1 на вратата и в сърцето на отбраната. Коленете на Куртоа и Милитао ги предадоха при първата възможност и Карлето преструктурира системата, за да направи отбора непревземаем. Той постигна това по възможно най-трудния път, с двама различни вратари (Арисабалага със7 допуснати гола в десет мача и Лунин с два в пет срещи в Ла Лига) и защита, в която не успя да установи фиксиран модел по различни причини.

Ако не друго, поне постоянно бе присъствието на Рюдигер (1570 минути, най-много в кампанията). Освен това контузиите на Алаба и Менди и наказанието на Начо принудиха треньора да жонглира с въртящи се чинии, като онзи отчаян ход с Чуамени като централен защитник при 4:0 срещу Осасуна. Още един безупречен удар на белите. И Анчелоти е щастлив.

В събота Лунин дори не изцапа ръкавиците си, които му служеха само да не измръзнат пръстите в мадридския студ. Нито удар от страна на Гранада, дори на терена да бяха една от сензациите на шампионата, като Браян Сарагоса или албанския стрелецУзуни (пет гола този сезон и 23 миналия във Втора дивизия). Срещу Райо Валекано (0:0) същото се случи и с Кепа. Нямаше награда за победа, но липсваше и горчивина от поражение. „Има колективен ангажимент, който ни позволява да се защитаваме добре и да запазим тези чисти мрежи“, каза Анчелоти в събота.

След 2:1 на „Монтжуик“ в октомврийското Ел Класико белият отбор допусна само един гол в следващите 4 мача в Ла Лига – при 5:1 срещу Валенсия. Въпреки проблемите в дефанса Анчелоти превърна Реал в истински броненосец, който уверено е взел курс към титлата.

Карлос Форханес, АС, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС