С голяма доза късмет Реал Мадрид се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига, след като завърши 1:1 при домакинството си на РБ Лайпциг.

Реваншът на "Сантяго Бернабеу" не протече по плана на "Кралете" и в големи моменти от мача те бяха надигравани от гостите. Германците създадоха повечето голови положения, но невъзможността да ги реализират натежа и с общ резултат 2:1 "белите" се промъкнаха сред осемте най-добри отбора в турнира през този сезон.

Винисиус Жуниор откри резултата в средата на второто полувреме, но малко след това Вили Орбан вкара за 1:1. "Биковете" не се притесняваха да атакуват, но така и не успяха да пратят сблъсъка в продължения, а в края и гредата спаси домакините.

Така Реал се присъедини към Байерн, ПСЖ и настоящия шампиона на Европа Манчестър Сити, които също стигнаха до 1/4-финалите в Шампионска лига. Останалите реванши от 1/8-финалите са следващата седмица, а на 15 март, петък, ще се тегли и жребият. 


Треньорът на "Лос Бланкос" Карло Анчелоти взе интересно решение да остави Родриго резерва, а от 1-ата минута започна Начо Фернандес. Така домакините действаха с петима халфове, като Джуд Белингам беше изтеглен зад единствения нападател Винисиус Жуниор. Тибо Куртоа, Едер Милитао и Давид Алаба продължават да са в лазарета. За РБ Лайпциг Мохамед Симакан беше наказан, след като получи третия си жълт картон в турнира. Ксавер Шлагер се завърна след санкция и започна от 1-ата минута за сметка на Николас Зейвалд.

Реал се стремеше да довърши работата си, след като постигна победа с 1:0 в първия мач преди три седмици. Браим Диас вкара победния гол след сензационен самостоятелен рейд, но сега остана на пейката. В Германия Лайпциг показа, че няма да се предаде лесно и създаде няколко положения, които принудиха Андрий Лунин да показва класа. Именно това държеше "Кралете" под напрежение преди реванша, въпреки че бяха сочени за големия фаворит в сблъсъка. 

Но оттогава Мадрид спечели само един от трите си мача в Ла Лига, въпреки че все още има преднина от седем точки на върха пред Жирона. Що се отнася до германците, те влязоха в мача след успех с 4:1 над Бохум. Това беше само третата им победа в последните 10 срещи. Може би по-притеснително за тях беше фактът, че те не са спечелили нито един от последните си шест елиминационни двубоя в Шампионската лига – серия, която датира от 2019/20.

Мачът започна двуостро и гостите показаха, че нямат намерения да излизат като обречени на "Сантяго Бернабеу", който беше затворен с покрив след специално разрешение на УЕФА и това създаваше адска атмосфера за гостите. Но контрите на Лайпциг бяха като по учебник и при първата Бенямин Шешко се озова сам срещу Андрий Лунин. Нападателят обаче не успя да преодолее украинеца, веднага след това беше вдигната и засада. 

В 12-ата минута Винисиус Жуниор засече отблизо в аут, после пред Лоис Опенда се откриха два чудесни шанса да вкара гол. При първия той овладя подаване, премина покрай съперник, но ударът му мина встрани от дясната греда. После Дани Олмо намери Опенда в наказателното поле и 24-годишният национал на Белгия отново не уцели вратата.

До края на полувремето "Биковете" пропуснаха още две възможности за гол. Лунин изби удар на Олмо, а от последвалия корнер Опенда овладя на гърди и стреля мощно, но отново покрай целта.

На почивката Карло Анчелоти пусна в игра Родриго за сметка на Едуардо Камавинга, което означаваше и по-офанзивен Реал Мадрид. В първите минути на втората част решението на италианския спец не даде желания резултат, след като неразчетено излизане на Лунин едва не доведе до сериозна опасност. Минути по-късно РБ Лайпциг стигна до фаул на отлична позиция, но Олмо уцели стената.

Реал създаде първата си сериозна голова възможност чак в 63-ата минута. Дани Карвахал пусна към Родриго, който си освободи пространство в наказателното поле и стреля бързо към десния ъгъл, но Петер Гулаши с отлична намеса изби.

120 секунди по-късно гостите капитулираха след класическа контра за Реал. Тони Кроос пресече пас пред наказателното поле и подаде към Джуд Белингам. Английският национал напредна, изчака Вини Жуниор да намери точната позиция и му подаде между трима защитници. И бразилецът с удар от движение матира Гулаши за 1:0!

Гостите веднага се хвърлиха в атаки и изравняването не закъсня. В 68-ата минута Карвалах не изчисти добре и топката попадна в Давид Раум. Той центрира до вратарското поле, където Вили Орбан се пребори с Начо Фернандес и с глава се разписа за 1:1! В 74-ата минута нова грешка в защитата на Реал позволи на Шешко да шутира, но право в ръцете на Лунин. След това и Бенямин Хенрикс отправи удар от дистанция, който не затруни вратаря на испанците. 

В 82-ата минута Орбан можеше да се превърне в тотален герой за Лайпциг, след като засече с глава центриране от корнер на далечната греда, но сантиметри го разделиха от целта. В добавеното време Олмо можеше да вкара страхотен гол с прехвърлящ удар, но гредата спаси Реал и резултатът остана непроменен.

Реал Мадрид – РБ Лайпциг 1:1

Голмайстори: 1:0 Вини Жуниор (65), 1:1 Орбан (68)

Реал: Андрий Лунин, Дани Карвахал, Антонио Рюдигер, Начо, Ферлан Менди, Федерико Валверде, Орелиен Чуамени, Тони Кроос (78-Модрич), Едуардо Камавинга (46-Родриго), Джуд Белингам (85-Хоселу), Винисиус Жуниор
Треньор: Карло Анчелоти

РБ Лайпциг: Петер Гулаши, Бенямин Хенрикс, Вили Орбан, Кастело Лукеба, Давид Раум, Амаду Айдара (90-Кампъл), Ксавиер Шлагер (85-Елмас), Дани Олмо,  Шави Симонс, Лоис Опенда (77-Поулсен), Бенямин Шешко (85- Баумгартнер)
Треньор: Марко Розе

Мадрид, ст.: "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Давиде Маса (Италия)
Жълти картони: Винисиус, Чуамени, Кроос (Реал); Шлагер, Раум, Орбан (РБ Лайпциг)

Снимка: БГНЕС