Реал Мадрид и Манчестър Сити изиграха изключителен първи 1/4-финален мач от Шампионска лига, който завърши 3:3!

Шедьовърът на стадион "Сантяго Бернабеу" със сигурност ще влезе в историята на турнира, а двата колоса отново показаха защо в последните години неизменно са определяни като големите фаворити за трофея.

Начало на головото шоу даде Бернардо Силва още във 2-ата минута, но преди да беше изтекъл четвърт час игра, "Кралете" вече имаха преднина. Рубен Диаш си вкара автогол след рикошет в тялото му, а Родриго направи пълен обрат.

Шампионът на Европа не се предаде и отново поведе с две бързи попадения след почивката. Фил Фоудън изравни, малко по-късно Йошко Гвардиол вкара за 3:2! Но Реал също не беше казал последната си дума и в 79-ата минута Федерико Валверде с великолепно изпълнение от воле оформи крайния резултат.

Реваншът на "Етихад" ще се играе още следващата седмица.     


Един срещу друг се изправиха треньорите с най-много победи в историята на  Шампионска лига – Карло Анчелоти (113) и Пеп Гуардиола (109). И двамата предприеха неочаквани ходове в титулярните си състави. 

Опитният италианец заложи в центъра на защитата на Орелиан Чуамени, докато Начо Фернандес остана на пейката. Там беше и Едер Милитао, който изигра една минута срещу Атлетик Билбао, която беше първата му през сезона заради тежка контузия. От 1-ата минута започна и новата звезда на Реал Джуд Белингам. Английският национал отбеляза 4 гола даде още толкова асистенции във всичките си шест мача от турнира с екипа на мадридчани.

На пейката за Сити остана Кевин Де Бройне, а показващият колеблива форма през сезона Джак Грийлиш започна титуляр. Атаката логично поведе головата машина Eрлинг Халанд. Но норвежкият стрелец определено не се чувства комфортно срещу Реал. Именно "Кралете", както и настоящият му отбор, са единствените, срещу които, е играл повече от веднъж в Шампионска лига без да се разпише (по два мача срещу всеки).

Сити влезе в срещата с втората най-дълга серия без загуба турнира (21 мача), като само градският съперник Манчестър Юнайтед (25) има по-дълъг период без поражение в турнира на богатите. Последният отбор, който победи Сити, беше именно Реал Мадрид в 1/2-финалния реванш през май 2022 г.

Мачът на "Сантяго Бернабеу" започна шеметно и Сити поведе още във 2-ата минута. Бернардо Силва за сетен път демонстрира колко интелигентен играч е, след като изпълни ниско пряк свободен удар. Стената не беше подредена добре, Андрий Лунин закъсня с реакцията и топката се озова в долния ляв ъгъл на вратата за 1:0!

Голът определно смути Реал и малко след това Ерлинг Халанд можеше да покачи на 2:0, но този път Лунин беше добре пласиран и изби удара в близкия ъгъл. "Кралете" бързо се съвзеха от първоначалния шок и между 12-ата и 14-ата минута направиха пълен обрат.

Първо Едуардо Камавинга стреля от границата на наказателното поле, получи се рикошет в Рубен Диаш, което излъга Щефан Ортега и резултатът беше изравнен. Само 120 секунди по-късно Винисиус Жуниор с чудесен пас изведе Родриго. Той демонстрира по превъзходен начин бързината и дрибъла си, маневрирайки покрай няколко защитници и стреля от наказателното поле. Топката се отклони в Мануел Аканджи  и премина покрай Ортега за 2:1!

В следващите минути шампионът на Европа владееше топката и натискаше, но не стигаше до опасни положения. От своя страна Реал разчиташе на бързи контри, най-вече чрез Винисиус и Родриго. И след малко повече от половин час игра двамата взаимодействаха отлично, след което Родриго стреля мощно от чиста позиция, но в аут.

До края на полувремето мощно изпълнение на Вини Жуниор се озова в ръцете на Ортега. Втората част започна с опасно изпълнение на Джак Грийлиш, което не попадна в целта. Реал отговори с диагонален шут на Джуд Белингам, но в аут.

В 56-ата минута испанците бяха близо до трети гол. Винисиус беше изведен в наказателното поле и стреля от движение, но над напречната греда. В следващите минути Сити вдигна темпото и Лунин отрази удари на Фил Фоудън и Бернардо Силва.

В 66-ата минута Сити изравни. Фоудън получи пас от Джон Стоунс пред наказателното поле. Английският национал имаше време да си нагласи топката и с фантастичен удар в сглобката матира Лунин – брилянтен завършек за 2:2!

Само пет минути по-късно вторият пълен обрат в сблъсъка стана факт. Грийлиш подаде към Йошко Гвардиол, който с чудесен удар вкара за 3:2! Голът много приличаше на този на Фоудън, но с разликата, че този път дойде от другия фланг. Анчелоти веднага потърси освежаване на състава и пусна в игра Лука Модрич и Браим Диас, съответно на местата на Тони Кроос и Родриго. 

И Реал не се предаде и изравни в 79-ата минута. Винисиус подаде към далечната греда, където Федерико Валверде с изключително изпълнение от воле прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл за крайното 3:3!

Реал Мадрид – Манчестър Сити 3:3

Голмайстори: 0:1 Бернардо Силва (2), 1:1 Диаш (12-авт), 2:1 Родриго (14), 2:2 Фоудън (66), 2:3 Гвардиол (71), 3:3 Валверде (79)

Реал Мадрид: Лунин, Карвахал, Чуамени, Рюдигер, Менди, Камавинга, Валверде, Кроос (71-Модрич), Белингам, Родриго (71-Диас), Винисиус (86-Хоселу)
Треньор: Карло Анчелоти

Манчестър Сити: Ортега, Аканджи, Стоунс, Диаш, Гвардиол, Родриго, Ковачич, Силва, Фоудън (87-Алварес), Грийлиш, Халанд
Мениджър: Пеп Гуардиола

Мадрид, ст.: "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Франсоа Летексие (Франция)
Жълти картони: Чуамени, Карвахал (Реал); Аканджи, Бернардо Силва (Сити)