Делото срещу Барселона за укриване на средства по трансфера на бразилеца Неймар става все по-интересно, защото прокурорът Хосе Пералс Кайеха пледира президентът на каталунците Хосе Мария Бартомеу и неговия предшественик Сандро Росел да лежат в затвора.

Както е известно, бившият президент на "блаугранас" Сандро Росел дезертира от поста си след като започна разследване, че той е плащал под масата, за да се докопа до подписа на Неймар.

Твърди се, че бащата на футболиста е получил огромна сума, която обаче не е била декларирана. Смята се, че Неймар е излязъл общо 86 милиона евро на каталунския колос.

Прокурорът е твърд в намерението си да вкара Росел и Бартомеу зад решетките. За първия той иска ефективна присъда от 7 години и 3 месеца, а за сегашния бос на клуба - две години и три месеца.

Две от обвиненията към Росел са за източване на държавната хазна чрез укриване на данъци, а едно от обвиненията е от корпоративен характер.

Бартомеу пък твърди, че няма нищо общо с работата по трансфера на Неймар и че е невинен. Каейха иска и солена глоба от 22.2 милиона евро за клуба и по 11.5 милиона евро за всяка една от страните по сделката.

Ако присъдите на Росел и Бартомеу влязат в сила, Барселона ще влезе в историята като клуба, който "пласира" цели трима свои президенти в затвора в рамките само на няколко месеца.

Както е известно, в края на миналата година един от най-успешните президенти на клуба Хосе Луис Нунес беше осъден да лежи ефективно заради подкуп, макар да е вече на 83 години. Именно той купи Христо Стоичков от ЦСКА преди четвърт век.

В същото време най-успешният президент на Барса Жоан Лапорта беше осъден да плати 3 милиона евро заради крупни финансови измами. Той се гласи за нов мандат на стадион "Ноу Камп" и според най-различни проучвания е основен фаворит да спечели изборите през лятото.