Барселона разби Еспаньол с 4:1 в първи осминафинален мач от турнира за Купата на Испания, игран на стадион "Ноу Камп". 

Двубоят ще се запомни с поредното силно представяне на Лионел Меси, с поредицата съдийски грешки в ущърб на домакините, с двата червени картона и с дебюта на двете нови попълнения на "блаугранас" Арда Туран и Алеиш Видал.

Гостите изненадващо откриха резултата при първата си атака, но веднага след това Меси изравни, за да реализира фантастичен гол от пряк свободен удар пред паузата. Малко след почивката Лео записа и асистенция за Жерард Пике, вкарал на празна врата. 

Двайсетина минути преди края на мача балтиите на Еспаньол все пак накараха арбитъра Хуан Мунуера да изгони от терена Перес, за да вдигне директен червен картон на Диоп три минути след това заради нецензурна реплика срещу Суарес.

В самия край Меси записа втора асистенция, копвайки блестящо за Неймар, който реализира по фамозен начин от въздуха. Реваншът между двата отбора е след една седмица.


Момчетата на Луис Енрике започнаха агресивно от самото начало и Неймар шутира, но доста неточно. После Меси изведе Неймар на добра позиция, но бразилецът беше блокиран.

Преди да изминат десетина минути игра Еспаньол сензационно откри резултата при първата си смислена акция в мача. Алвеш сбърка и позволи на Асенсио да напредне, а той от своя страна подаде на Кайседо. Нападателят финтира бранител и реализира майсторски в долния десен ъгъл.

Веднага след това Барселона изпусна невероятно положение! Този път Лео Меси беше изведен на стрелкова позиция, но Пау отново излезе, скъси ъгъла и предотврати сигурно попадение.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gcWGP8LkEJk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В 13-ата минута обаче европейският и световен шампион изравни резултата. Луис Суарес имаше основателни претенции за дузпа заради игра с ръка, но реферът подмина ситуацията. Андрес Иниеста пусна за Меси, който този път не сбърка с левачката.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/thVJiqszrc4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В средата на първото полувреме съдията подмина второ явна дузпа в полза на Барселона. Този път Хави Лопес изрита Неймар без топка, но и това не накара неадекватния Хуан Мунуера да посочи бялата точка.

Малко преди паузата Барса сътвори пълен обрат благодарение на Меси. Той застана зад топката и изстреля страховит снаряд от пряк свободен удар, вкарвайки топката във вратата с помощта на напречната греда.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K3nMhvWMR9s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Още в началото на второто полувреме "блаугранас" дръпнаха напред с два гола разлика. Този път Лео Меси влезе в ролята на подавач, слагайки топката на включилия се напред Жерард Пике, който вкара на празна врата.

Малко след това официално предупреденият с жълт картон вратар на Еспаньол Пау Лопес умишлено стъпи върху крака на падналия на земята Меси, но реферът отново подмина ситуацията.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GKNIbTK9h1M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Близо след началния съдийски сигнал дейният Меси беше в основата на три опасности. Той първо стреля встрани от целта, после не успя да засече по най-добрия начин центриране на Неймар, а след това подаде за Арда Туран, но неговият изстрел беше спасен.

В средата на второто полувреме Неймар стреля от пряк свободен удар, но Пау се разтегна и спаси, за да отрази и тупалка на Суарес. Малко по-късно Ернан Перес си заслужи бърз втори жълт картон и беше изгонен.

Три минути след това Диоп получи директен червен картон за реплика по адрес на Луис Суарес, като сцената се разигра точно пред съдията.

Силният натиск на Барселона даде резултат и момчетата на Луис Енрике вкараха четвърти гол в 88-ата минута. Неймар взе топката, игра на двойно с Меси и след като получи разкошен пас, препарира Пау с красив диагонален изстрел от въздуха.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/31hLAYg7DgY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Авансът на Барселона преди реванша можеше да стане още по-внушителен, но в добавеното време Луис Суарес направи пропуск отблизо.

 

Барселона - Еспаньол 4:1

0:1 Фелипе Кайседо - 9'
1:1 Лионел Меси - 13'
2:1 Лионел Меси - 44'
3:1 Жерард Пике - 49'
4:1 Неймар - 88'

Червен картон (втори жълт): Перес (Еспаньол) - 72'

Червен картон (директен): Диоп (Еспаньол) - 75'

 

Барселона: Тер Стеген, Пике, Масчерано, Алба, Алвеш (Видал - 67'), Арда (Ракитич - 68'), Бускетс, Иниеста, Неймар, Меси, Суарес

Еспаньол: Пау, Лопес, Раило, Роко, Алварес, Диоп, Абрахам (Франко - 60'), Асенсио (Салва - 46'), Перес, Морено, Кайседо (Морено - 41')