В Барса има всякакви футболисти, все от висока класа, но не и когато стане дума за централни защитници. На "Ноу Камп" по традиция си имат проблеми с тях, периодично ги подменят в търсене на постоянно решение. Поредният опит да се намери такова е привличането на 22-годишния френски национал Самюел Юмтити. Той беше взет за 25 млн. евро от Лион и идеята определено е да се превърне в постоянен партньор на Жерард Пике. Но дали двамата ще си паснат, тепърва ще се разбере.

Поглед малко назад във времето към последния кръг от изминалия сезон в Лига 1 - Лион завърши зад шампиона Пари Сен Жермен, но на 31 т. изоставане, което доближаваше отбора по-скоро до зоната на изпадащите, отколкото до върха в таблицата. Самюел Юмтити обаче искаше повече и постна в интернет снимка на фенове на Лион от 2002 г., под която написа: "Remember #4mai2002 #TeamOL #proudofmycity". Мотивът му - преди 14 г. Лион спечели първата си шампионска титла на Франция.

Лион е градът на Юмтити. Той пристига там още като 2-годишен от Камерун и преминава през всички младежки формации на клуба, за да стигне до първия отбор. От новия сезон обаче той няма да е част от него, а от Барса.

Платените за правата му 25 млн. евро го правят даже евтин за футболните реалности към момента но това едва ли ще бъде от значение за ролята му в каталунския лагер. Просто в Барса имат проблем с централните защитници от цяла вечност, а поне досега и парите не можеха да го решат.

За разлика от нападението, което се доминира от триото Меси - Суарес - Неймар, в дефанзивен план нещата съвсем не изглеждат толкова добре. И картинката е такава още от 2010 г. Някъде тогава започнаха проблемите с контузии на клубната легенда Карлес Пуйол и на дневен ред излезе търсенето на нов партньор за Жерард Пике. Фактът, че накрая такъв се оказа Масчерано беше по-скоро от липса на алтернативи, отколкото някаква стратегия. Но аржентинецът, който по принцип е класически опорен халф, вече е на 32 г., а алтернативите му Жереми Матьо и Томас Вермаелен просто не притежават нужната класа.

В последните години от Барса наистина се опитаха да си решат проблема отзад, но си останаха само с опитването. Последният, който се опита да се наложи, бе каталунският юноша Марк Бартра (25 г.), който през миналия сезон записа общо 24 участия във всички турнири. Той обаче ги отчете като прекалено малко и реши да премине в Борусия Дортмунд. А това са си страшно много мачове на фона на други от талантите от школата на Барса, като Андре Фонтас (сега в Селта) с едва 16 мача за първия отбор и Марк Муниеса (Стоук), който го докара едва до 4 мача. 

С подобна бройка мачове - 15, може да се похвали и един от най-големите трансферни гафове в цялата история на каталунците. Става дума за украинския централен защитник Дмитро Чигрински, който беше купен за 25 млн. евро през лятото на 2009 г. и само 12 месеца по-късно се върна в Шахтьор на половин цена. Друг подобен пример е бившият бразилски национал Енрике, който не записа и мач по време на 4-годишния си договор на "Ноу Камп", а само го пращаха преотстъпен насам-натам. С малко по-добра статистика може да се похвали единствено преследваният от много контузии Габи Милито, който го докара до 76 мача за 4 г.

Списъкът с централните защитници в Барса изглежда наистина дълъг, но пък Юмтити изглежда призван да успее. Той разполага със силна техника и пасът му е точен (87% през последния му сезон в Лига 1 и 95% по време на Евро 2016). 

Специалист е в раздаването на тънки пасове между линиите на противника а може да се похвали и с добра игра с глава, въпреки че не е особено висок (181 см). Допълнителен плюс в биографията му е, че освен като централен защитник умее да действа още като ляв бек и опорен халф. Само реализирането на голове засега му куца. За 170 мача за първия отбор на Лион има едва 5. А най-запомнящият се е едно воле, което наниза на Тотнъм в Лига Европа през 2013 г. "За мен головете са бонус, аз съм защитник и основната ми цел е да действам в защита и да започвам атаките - подчертава Юмтити. - За мен не е проблем да си стоя отзад, защото обичам да играя в защита."

Това е нещо много хубаво, но въпреки това никой не може да даде гаранция дали и кога ще се сработи с Пике. Защото Барса е нещо съвсем различно от Лион. С много по-големи очаквания и много по-голямо напрежение. "Пуснах няколко сълзи от радост - каза Юмтити след представянето си на "Ноу Камп". - От малък си мечтая за нещо такова и тръпна в очакване да започна да играя." Това обаче няма да е толкова проста задача, колкото изглежда. Защото, от една страна, ще трябва да свикне с новото първенство и новия език, а от друга, още не е започнал подготовка заради участието си на Евро 2016, където попадна случайно.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан го повика в последния момент, без да беше играл и минута за Петлите преди това. И понеже Мангала не вдъхваше особено доверие, Юмтити се появи като титуляр в 1/4-финала с Исландия (5:2) и се представи толкова добре, че не излезе от състава до края на турнира. А междувременно му излезе и прякорът Стената покрай факта, че по време на европейското чистеше топката средно по 7 пъти на мач. За сравнение - доказан централен защитник като германеца Джером Боатенг го докара само до 3,2 изчиствания на мач. "Самюел е наистина добър защитник, който може да играе във всеки голям отбор на света", скъсаха се да го хвалят от френския лагер. А това може да означава само едно - той е наистина добър!


Жан-Люк Тройман

Превод на вестник "7 дни спорт"