Обвинението за измама срещу Неймар падна! Барселона постигна съгласие с магистратите след среща в Окръжния съд.

Както е известно, на 23-и ноември испанската прокуратура поиска две години затвор и глоба от 10 милиона евро за нападателя на "блаугранас" заради участието му в корупционна схема покрай трансфера от Сантош.

Бразилецът премина в Барселона от Сантос през 2013 година. Първоначално бе обявено, че трансферната цена е 57,1 милиона евро, но след това стана ясно, че е имало допълнително споразумение и реалната стойност на сделката е 100 милиона евро.

Представители на испанския първенец постигнаха договорка с прокуратурата и Окръжният съд в Барселона реши клубът да плати 5.5 милиона евро глоба за две данъчни нарушения покрай трансфера.

Най-интересното в целия случай е, че прокуратурата поиска 2 години лишаване от свобода и глоба. Според мнозина това е добре обмислен ход. Защото не води до престой зад решетките, а само до пробация.

Причината: според испанското законодателство всяка ефективна присъда под 2 години може да бъде изменена в пробация, ако осъденото лице не е извършило други криминални деяния.

От бразилската инвестиционна компания DIS настояваха за затвор до 5 години, но в случая желанието им нямаше никаква правна тежест. Така снайперистът на каталунскя колос остава на свобода.

Случаят е подобен на казуса с Лионел Меси за укриване на данъци от юли 2016 година. Лео получи присъда от 21 месеца, която отново е под въпросния "критичен праг" от 2 години. През декември 2015 година друг играч на Барса - Хавиер Масчерано, беше осъден на 1 години. Отново се стигна само до пробация...