Съществува реална опасност да се наложи на звездите на Реал Мадрид да напраят шпалир за новия шампион в испанската Ла Лига - Барселона. 

Каталунците вървят устремено към титлата в първенството и математически могат да станат недостижими точно 3 кръга преди края на шампионата. В момента Барса е с 11 точки пред Атлетико Мадрид.

Ако тази разлика се запази в следващите 6 мача, Барселона може да стане шампион с успех или равенство срещу Депортиво Ла Коруня в мач от 35-ия кръг на първенството.

В следващия кръг каталунците ще се изправят срещу Реал Мадрид на собствения си стадион, а по стара традиция в Испания "кралете" ще бъдат принудени да направят шампионски шпалир за големия си съперник. Това, разбира се, не е гарантирано, тъй като Барселона има много тежки мачове в предстоящите няколко седмици и може да загуби точки.

Последният път, в който един от двата тима е правил шампионски коридор бе на "Сантяго Бернабеу" през май 2008 година. Реал влиза в дербито с математически спечелена титла, а играчите на Барса са принудени да приветстват на терена излизането на своя съперник.