Много години, изпълнени с подкрепа.

Празнували сме заедно много голове

и сме доказали, че никой не може да ни разбие.

(Част от химна на “Барселона”)

16 септември 1996 г. Едно малко момче от Фуентеалбия прекрачва прага на “Ла Масия” - детско-юношеската школа на “Барселона”. 22 години по-късно на 20 май 2018-а един голям мъж си тръгва от “Камп Ноу”.

Андрес Иниеста е повече от капитан на “Барселона”, както “Барселона” е повече от клуб. Полузащитникът е определян от мнозина за един от най-добрите халфове в света. Неговият поглед над играта, магическите му отигравания и безупречните дълги пасове, които изглеждат като излезли от "Плейстейшън", го правят незаменим в средата на терена.

Много години, изпълнени с подкрепа

След пристигането си в “Ла Масия” 12-годишният Иниеста преминава през всички младежки формации, дебютирайки за мъжкия отбор през 2002 г. в мач от Шампионската лига срещу “Брюж”. Моментът, който той определи като най-важния му с фланелката на “каталунците”. В този момент са се сбъднали всички негови мечти. 16 години след дебюта му, 22 след първото му появяване в “Ла Масия” дойде най-тежкият момент. Моментът на сбогуване.

“Бяха 22 прекрасни години. За мен беше чест и удоволствие да представям и защитавам тази емблема. Благодаря на всички мои съотборници. Ще ми липсвате ужасно много. Благодаря на всички фенове. За цялата ви любов и за начина, по който ме карахте да се чувствам още откакто дойдох тук. Дойдох тук като момче, а си тръгвам като мъж. Ще ви нося в сърцето си завинаги. 

Да живее “Барса”, да живее Каталуния и да живее Фуентеалбия”, бяха последните думи на Андрес. За 22 години в “Барселона” той е спечелил всичко, което може да се спечели. Вече 9 пъти е шампион на Испания. В личната му витрина има още 4 титли от Шампионската лига, 3 суперкупи на Европа, 3 трофея от световното клубно първенство, 6 купи на Краля и 7 Суперкупи на Испания. Общо 32 трофея на клубно ниво!

С националния отбор на Испания е световен и два пъти европейски шампион. Именно негов гол донесе първата и засега единствена световна титла на “Ла Фурия роха”. Дон Андрес Иниеста, както обича да го нарича пресата в Испания, е единственият футболист, избиран за играч на мача във финал на Шампионската лига, на европейско и на световно първенство.

Победният гол във вратата на Холандия му носи наградата за най-добър играч във финала на световното през 2010 г.. На европейското първенство през 2012 г. Испания печели третата си европейска титла, а играч на мача във финала пак е легендарният полузащитник. През 2015 г. "Барселона" печели петата си Шампионска лига, побеждавайки “Юве” с 3:1. Най-добрият футболист във финалната среща се казва Андрес Иниеста.

Празнували сме заедно много голове

“Когато топката дойде при мен – знаех, че това е моментът. Сега или никога, ако сега не спечелим световната титла, никога няма да го направим. Когато тя докосна крака ми, знаех, че вратарят вече няма шанс." Това са думите му след фамозния гол в 116-ата минута срещу Холандия на финала на световното първенство през 2010 г.

Магьосникът Иниеста има редица важни попадения. Едно от тях е през 2009 г., когато халфът смълча трибуните на “Стамфорд Бридж”. Лондончани още помнят изравнителното му попадение срещу “Челси”, класирало “Барселона” на финал в Шампионската лига.

Първият мач между двата отбора беше завършил при равенство 0:0. Още в началото на реванша Майкъл Есиен изведе англичаните напред в резултата. Именно негова грешка при опит за изчистване обаче доведе до златното попадение на Иниеста с шут извън наказателното поле.

В същия сезон “Барселона” на Пеп Гуардиола стана единственият клуб печелил 6 трофея в един сезон. Без гола на Андрес това нямаше да е възможно.

И сме доказали, че никой не може да ни разбие

“Не бях аз, изгубих увереност, не съм аз.” Тези думи изрича той за един от най-тежките периоди в живота му. От лятото на 2009 г. чак до световното първенство в Южна Африка Иниеста не се чувства сигурен в себе си.

“Натрупват се много неща, след които идва момент, в който просто осъзнаваш, че не можеш да продължаваш така и се нуждаеш от помощ”, заявява испанецът пред “Кадена Сер”.

Казва, че смъртта на неговия приятел - капитанът на “Еспаньол” Дани Харке е едно от нещата, които са прекършили духа му. 26-годишният футболист умира от инфаркт в Коверчано, където "бяло-сините" са на подготовка. Освен дупката, в която изпада, и смъртта на приятеля си, която трябва да преодолее, съдбата поднася и други тежки удари на Иниеста и съотборниците му.

На 25 април 1947 г.е роден Йохан Кройф. Човекът, преобразил “Барселона”. Холандецът, който поставя основите за бъдещите успехи. Кройф е треньорът, под чието ръководство Христо Стоичков става първият и единствен българин, вдигал купата на Шампионска лига. Дрийм тиймът, ръководен от холандеца, печели първото отличие от Шампионската лига в историята си през 1992 година.

Няма значение кой е треньор на “Барселона” - Пеп Гуардиола, Луис Енрике или Ернесто Валверде, отборът трябва да изповядва философията на Кройф. 67 години след раждането на Кройф, на 25 април 2014 г., след борба с рака от този свят си отива бившият старши треньор на “Барселона” - Тито Виланова. В последния сезон на Шави Ернандес, малко повече от година след смъртта на Тито - на 6 юни 2015 г., “каталунците” печелят петия си трофей от Шампионската лига, побеждавайки на финала “Ювентус” с 3:1.

Но през следващата година си отива и Йохан. Отново след борба с рака един от най-великите футболисти и треньори напуска този свят на 68 години. В Барселона отново са съсипани, но играта трябва да продължи. Иниеста вече е поел капитанската лента от Шави и не предава отбора на сърцето си нито за миг.

След ужасяващата загуба с 4:0 от “Пари Сен Жермен” в Шампионската лига думите на капитана карат феновете на “Барса” да вярват в обрата.

“В реванша трябва да опитаме да обърнем нещата в наша полза, което ще бъде много трудно, но ще дадем всичко от себе си. Думата “нагласа” е тази, която никога не съм харесвал и не мисля, че е свързана с тези играчи или този отбор. В крайна сметка това е въпрос на футбол. Не обичам да говоря за отношението, когато това не е причината за поражението”, казва Андрес веднага след загубата.

Историята след това е ясна - “каталунците” постигат един от най-големите обрати в историята на турнира. При резултат 3:1 светът вече не вярва, че чудото може да се случи. Но капитанът е обещал на феновете, че ще дадат всичко от себе си, за да продължат напред. Вкарвайки още три гола в последните осем минути, “Барселона” отстранява ПСЖ с общ резултат 6:5.

“Барселона” ще продължи да играе добре и да печели и без мен. Има играчи, които могат да продължат нашето наследство, както ние продължихме това на Иван де ла Пеня, Серхи Бархуан и Хосеп Гуардиола”, каза Иниеста на сбогуване с “Барселона”. Сега феновете трябва да повярват и на тези думи.


Материал на вестник "24 часа"