Валенсия и Барселона завършиха 1:1 в двубой от осмия кръг на испанската Ла Лига, който се игра на стадион "Местая".

"Прилепите" полетяха високо още във втората минута, когато Езекиел Гарай се възползва от грубата грешка в отбраната на "блаугранас" и вкара на празна врата.

Постепенно шампионите се успокоиха и в средата на първото полувреме гениалният Лионел Меси вкара страхотно попадение след комбинация с Луис Суарес. До края на мача обаче те не стигнаха до чисто голово положение.

След четвъртия си пореден шампионатен мач без победа Барса падна на второ място с актив от 15 точки, докато Валенсия е 13-и с девет пункта.


Срещата започна по сензационен начин с гол на домакините след 78 секунди игра. Отбраната на Барса не реагира добре при изпълнение на корнер и около далечната греда Езекиел Гарай вкара в опразнената врата.

Натискът на Валенсия се увеличаваше и малко по-късно шампионите се разминаха само с уплаха след неточните изстрели на Мичи Батшуай и Жофри Кондогбия. Малко след това Гонсало Гедеш се самоконтузи и трябваше да бъде заменен принудително от Денис Черишев.

Нов удар на Батшуай беше отразен от вратаря на гостите Марк-Андре тер Стеген, а след това играта се пренесе в половината на домакините. Луис Суарес отправи несполучлив прехвърлящ удар, а след това Нето улови шут на Меси.

В 23-ата минута Лионел Меси отново доказа защо е смятан за най-добрия играч в новата история на футбола. Аржентинецът игра на двойно подаване с Луис Суарес и около дъгата отправи кинжален удар с левия крак, пращайки топката в долния десен ъгъл - 1:1.

Последва сравнително спокоен период, в който "блаугранас" владееха инициативата. Като от нищото Валенсия контраатакува и удар на Черишев беше блокиран, а след това Гая прати кълбото на трибуните с мощна тупалка.

Валенсия започна второто полувреме така, както и първото - с натиск и желание да отбележи. Кевин Гамейро пробва късмет си, но неговият мощен изстрел се оказа неточен. Гостите отвърнаха с два шута на Коутиньо и Меси, но нето не срещна трудности.

Последва дълъг период, в който и двата отбора предпочитаха да изчакват грешки на съперника и не стигаха до интересни ситуации пред двете врати.

Двайсетина минути преди края на редовното време Лео Меси застана зад топката при пряк свободен удар, но снарядът му с левачката профуча над напречната греда. Малко след това Суарес изведе Коутиньо на страхотна позиция, но бразилецът се забави и топката беше изчистена точно преди той да нанесе удар.

Меси заложи на нехарактерен за него удар с десния крак от трудна позиция десетина минути преди края и топката излезе в аут. До края на се случи нищо съществено и двата отбора разделиха точките.


Валенсия - Барселона 1:1

1:0 Езекиел Гарай - 2'
1:1 Лионел Меси - 23'


Валенсия: Нето, Гарай, Габриел, Гая, Пичини, Парехо, Кондогбия (Коклен - 79'), Солер, Гедеш (Черишев - 12'), Батшуай, Гамейро (Морено - 67')

Барселона: Тер Стеген, Пике, Вермаелен, Семедо, Алба, Бускетс, Артур (Рафиня - 88'), Ракитич, Коутиньо (Дембеле - 84'), Меси, Луис Суарес