Барселона се класира на полуфиналите за купата на Испания, след като срази Севиля с шеметното 6:1 на стадион "Ноу Камп" в реванша. Момчетата на Ернесто Валверде продължават защитата на трофея си след общ успех с 6:3 от двата мача.

Каталунците откриха чрез Филипе Коутиньо от дузпа в 13-ата минута, но ключовият момент се оказа спасената от Яспер Силесен дузпа четвърт час по-късно. Холандецът демонстрира страхотен рефлекс и отказа Евер Банега от бялата точка.

Това сломи андалусийци, когато допуснаха Иван Ракитич да удвои, а малко след паузата Барса нанесе светкавичен двоен удар в рамките на минута. Първо Филипе Коутиньо вкара втория си гол в мача, а след това Сержи Роберто завърши майсторски след пас на Лео Меси.

Гостите изглеждаха сринати психически, но грешка на Силесен и свиреп снаряд на Арана ги върна в играта. В 89-ата минута обаче Луис Суарес сложи точка на спора и прати своите във фазата на полуфиналите. В добавеното време Лео Меси оформи крайния резултат.


Двата отбора стартираха в леко бавно темпо и не успяваха да стигнат до интересни ситуации, като до голяма степен това се дължеше на наситената средна линия на гостите, които затваряха всички пътища към вратата си. В седмата минута се откри лека възможност за Лео Меси, но той веднага беше затворен и шутът му срещна тялото на бранител.

В 12-ата минута феновете на стадион "Ноу Камп" избухнаха, защото реферът Хосе Санчес отсъди дузпа за Барселона заради нарушение на Промес срещу Меси. Аржентинецът отстъпи изпълнението на Филипе Коутиньо, чийто удар в долния ляв ъгъл беше "надушен" от Сориано, но изстрелът беше изпълнен перфектно и домакините поведоха.

Не след дълго напрежението пред вратата на гостите отново се покачи, защото набралия скорост Жорди Алба върна за Луис Суарес, но неговият удар от движение беше блокиран от Кяер. Меси опита добавка, но Сориано улови.

В средата на първото полувреме Яспер Силесен спаси много атрактивен удар на Силва с пета, но секунди след това Севиля също получи право да изпълни дузпа заради нарушение на Пике срещу Меса. Силесен обаче отново избухна, спасявайки насочения към левия си ъгъл изстрел на Банега.

Шут на Меси беше спасен, но малко след като измина половин час игра Барса удвои. Артур пусна вълшебен пас от дълбочина към Иван Ракитич, който чукна съвсем леко и прати кълбото в мрежата. Хърватинът показа уважение към бившия си клуб и отказа да се зарадва.

Андалусийци стартираха по-агресивно през второто полувреме, но Барса нанесе трети удар при втората си добра акция след паузата. Филипе Коутиньо засече от десетина метра центрирането на Луис Суарес и реализира по прекрасен начин с глава, за да изведе "блаугранас" напред в общия резултат от двата мача.

Севиля още не се беше съвзел от крошето, когато получи ново, само минута след гола на Коутиньо. Този път блесна геният на Лео Меси, който изведе Сержи Роберто по феноменален начин зад гърба на защитата и халф-бекът разстреля вратаря на съперника с точен диагонален удар - 4:0!

В средата на втората част претенции на Коутиньо за игра с ръка на Карико не бяха уважени и малко след това Севиля се върна в мача след грешка на Силесен. Той сбърка при върната топка към него и беше прострелян от свирепия снаряд на Гилерме Арана.

Четвърт час преди края на редовното време се стигна до невероятен пропуск на Меси. Той получи от Суарес, но реши да финтира бранител и мощният му удар беше спасен от вратаря. Пет минути след това Бълхата направи нов пропуск, но от по-трудна позиция.

Лео изведе Сержи Роберто зад защитата, но топката прелетя над напречната греда при опита да изключително дейния в този мач бек. 

В 89-ата минута дойде и голът на успокоението, дело на Луис Суарес. Уругваецът първо свърши отлична работа в защита, след това пробяга целия терен и завърши хладнокръвно при паса на Жорди Алба отляво.

В 92-ата минута и Меси записа името си сред реализаторите, завършвайки уникална многоходова акция на своите, при която дейно участие взеха Суарес и Жерард Пике.

 

Барселона - Севиля 6:1

1:0 Филипе Коутиньо - 13', дузпа
2:0 Иван Ракитич - 31'
3:0 Филипе Коутиньо - 53'
4:0 Сержи Роберто - 54'
4:1 Гилерме Арана - 67'
5:1 Луис Суарес - 89'
6:1 Лионел Меси - 92'

Пропусната дузпа: Банега (Севиля) - 27' (Силесен спасява)


Барселона: Силесен, Пике, Ленгле, Алба, Роберто, Бускетс, Ракитич (Видал - 76'), Артур, Коутиньо (Семедо - 81'), Меси, Суарес

Севиля: Сориано, Кяер, Гомес, Карико, Амаду, Банега (Бен Йедер - 77'), Меса (Васкес - 77'), Арана (Хил - 84'), Промес, Сарабия, Силва