Централният бранител на Барселона Жерард Пике постави треньора си Ернесто Валверде в неблагоприятна ситуация с признанието, че е пътувал за САЩ без позволението му през август 2018 година.

Пике движи паралелно своя бизнес в тениса и очевидно неговият наставник не разполага с нужния авторитет, за да наложи мнението си, пише вестник "Марка".

Валверде работи вече трети сезон под голямо напрежение на "Ноу Камп", защото не участва активно в трансферната политика на клуба и не се ползва с голям авторитет в съблекалнята. Той дава прекалено голяма свобода на звездите си и не удря по масата като Пеп Гуардиола или Луис Енрике.

Дон Ернесто направи тима два пъти шампион на Испания, но отпаданията в Шампионската лига срещу Рома и Ливърпул минават за най-срамните в модерната история на каталунците.

Още в края на миналия сезон плъзнаха слухове, че позорната загуба с 0:4 на стадион "Анфийлд", дошла след класическа победа на "Ноу Камп" в първия полуфинал на Шампионската лига, ще коства поста на Валверде.

Засега той се задържа на него, но слабият старт на сезона в Ла Лига (4 точки от 9 възможни) не е в негова полза. Реакцията на Пике пък е като чаша масло в огъня, около който е поставен специалистът. 

Самият Пике не си направи услуга с признанието за полета до Орландо от миналата година, защото за пореден път показва, че има и други приоритети освен футболната си кариера, която е вече към своя залез.

Миналата есен дори се появиха изчисления, че Жерард е прелетял 33 000 километра за няколко месеца, за да успее да реализира своите тенис проекти. 

Изказванията му обаче отнеха и част от авторитета на Валверде, което може да увеличи напрежението в отбора, ако Барса не се върне на победния път този месец.