Еспаньол и Барселона завършиха 2:2 в напрегнат двубой от 19-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "RCDE".

Лео Меси и компания изиграха много слабо първо полувреме, в средата на което бяха наказани от Давид Лопес при най-рутинно центриране. Малко преди паузата Луис Суарес нацели гредата, но изригването на уругваеца тепърва предстоеше.

Суарес набързо изравни резултата с майсторски удар от движение пет минути след подновяването на играта, а не след дълго снабди влезлия като резерва Артуро Видал с важен голов пас за пълния обрат в мача. Куриозното е, че чилиецът заведе иск срещу клуба си за неизплатени бонуси.

Четвърт час преди края на редовното време шампионите останаха с човек по-малко заради червения картон на Френки де Йонг и това се отрази на играта. Две минути преди края на редовното време резервата Ву Лей донесе точката на домакините.

Така последният Еспаньол събра 11 точки и спъна градския си съперник Барселона (40 пункта), който вече води на Реал Мадрид само по голова разлика.


Двата отбора започнаха много мудно и в първата половина на първото полувреме не сътвориха нищо запомнящо се, но това като че ли приспа шампионите и те се оказаха в ролята на догонващи в 23-ата минута след рутинно центриране в пеналта. 

Давид Лопес се извиси над всички и насочи топката безпощадно в далечния ъгъл за ужас на получилия шанс да пази днес Нето. Системата за видеоповторение VAR провери ситуацията заради съмнения за засада, но такава нямаше и попадението беше зачетено.

Барса така и не успя да намери ритъма си в търсене на бързо изравняване. Лео Меси залъга няколко противници в наказателното поле и шутира слабо в ръцете на вратаря, а чак към края на първата част шампионите натиснаха сериозно. Първо удар с глава на Меси беше спасен от Лопес, а след това Луис Суарес нацели гредата.

Барселона отговори на удара пет минути след почивката, когато Луис Суарес засече от движение центрирането на Жорди Алба пред границата на малкия пеналт и прати кълбото в долния ляв ъгъл.

Преди изтичането на час игра Суарес влезе и в ролята на подавач, а шампионите сътвориха пълен обрат. Автор на важното попадение с глава се оказа влезлият след почивката Артуро Видал, който в момента съди собствения си клуб за неизплатени бонуси.

Малко след това Суарес пропусна страхотен шанс да се превърне в големия герой. Той беше изведен от Лео Меси сам срещу вратаря, но стреля в обсега му.

Четвърт час преди края на редовното време интригата се завърне с пълна сила, защото Френки де Йонг получи втори жълт картон за тактическо нарушение и беше изгонен. Еспаньол отправи опасен удар малко по-късно чрез Ву, но Нето реагира адекватно. 

В 88-ата минута обаче Ву Лей беше безпощаден, защото се възползва от доброто подаване на Матиас Варгас и прати топката в долния десен ъгъл с прецизен изстрел. Любопитното е, че в предходните си 9 домакинства този сезон в Ла Лига Еспаньол беше спечелил само две точки, като това е най-слабият домакин в шампионата през кампанията.

Еспаньол - Барселона 2:2

1:0 Давид Лопес - 23'
1:1 Луис Суарес - 50'
1:2 Артуро Видал - 59'
2:2 Ву Лей - 88'