„Да разполагаш с Лионел Меси е страхотно предимство. Лео просто изчаква за своя момент и вкарва гол от всяко положение“.

Мнението е на треньора на Барселона Ернесто Валверде и не просто олицетворява случващото се на „Ноу Камп“ в последната година. Това е така вече 10 поред. Каталунците завършиха 2019 година със стил – разгромна победа с 4:1 над Алавес, а лично Меси закръгли сметката си за последните 12 месеца на 50 гола. Направи го за 9-ти път в последните 10 години.

Годината за Барса щеше да е перфектна, ако не бе онзи мач на „Анфийлд“. Каталунците продължиха хегемонията си в Ла Лига и станаха убедителен шампион с 11 точки преднина пред втория Атлетико Мадрид и на цели 19 пред вечния съперник Реал Мадрид,

Кристиано Роналдо „изостави“ Меси сам сред „смъртните“ в първенството на Испания, но аржентинецът никак не се трогна. Лео приключи предишния сезон като голмайстор с 36 гола. За сравнение Луис Суарес и Карим Бензема разделиха второто място с 21. Отделно Бълхата раздаде и 13 асистенции.

В Каталуня спечелената титла вече няма същата стойност. Да, винаги е добре, когато натриеш носа на големия враг (Реал), но остава тръпчивият вкус, когато не гарнираш това с триумф в Шампионската лига. Онзи мач на „Анфийлд“. Едни слаби 90 минути лишиха Барса от перфектната година.

Лео Меси и компания си бяха помислили, че вече са отстранили Ливърпул и ще играят финал в Шампионската лига, след като спечелиха първия сблъсък на „Ноу Камп“ с 3:0. А в добавеното време Дембеле бе задължен да вкара и 4-ти гол. Но, за да бъдем още по-коректни, дори трите гола разлика бяха много, най-малкото заради добрата игра на Ливърпул в Барселона.

Лампичката трябваше да светне. Още повече, че година по-рано Барса се посрами при подобни обстоятелства срещу Рома. Да, ама не. Лео Меси и компания браха голям срам на „Анфийлд“. Звучният „мърсисайдски шамар“ още звучи в ушите на Лионел Меси, Луис Суарес и компания. Роди се легенда, създаден бе нов фолклор и всичко това за сметка на Барса…

Двайсетина дни по-късно каталунците загубиха и финала за Купата на Краля. Валенсия сломи с 2:1 прекършените духом играчи на Барса. И за всички бе ясно, че е време за промяна. Бъдещето на Ернесто Валверде бе поставено под огромна въпросителна. Заслужаваше ли испанецът да продължи да води Барселона. Да, каталунците разбиваха конкуренцията на домашната сцена, но винаги има онова „но“. И често идваше „онзи мач“. Първо бе на „Олимпико“, а година по-късно и на „Анфийлд“.

В крайна сметка ръководството отново застана зад Валверде. А той реши, че нужното „лекарство“ се казва Антоан Гризман. Французинът най-накрая дойде на „Ноу Камп“ след поне две години, изпълнени със слухове. Барса плати откупната клауза в договора му с Атлетико. 120-те милиона евро обаче не трогнаха много „дюшекчиите“, които осъдиха преговорите на каталунците с французина зад гърба им.

Меси и Суарес искаха Неймар, но шефовете им доведоха Гризман. Началото на новия сезон бе странно. Меси започна бавно, често бе извън кондиция. По-късно заяви публично истината. Турнетата извън Европа действат противопоказно за подготовката на играчите. Те пък ползвали първите мачове от началото на сезона….за подготовка.

Така без Меси, без често контузения Луис Суарес, но с Гризман Барселона трябваше да започне защитата на титлата си.

Гризи също забоксува в началото, но на голямата излезе голобрад хлапак. Ансу Фати. И да, вече е късно да кажем „запомнете това име“. Роденият в Гвинеа-Бисао талант дебютира за Барса на 25 август срещу Бетис. Няколко дни по-късно, на 31-ви август, вкара и първия си гол в професионалния футбол – за равенството 2:2 срещу Осасуна. Така на 16 години и 304 дни Фати стана най-младият голмайстор в историята на Барса и трети в историята на Ла Лига. По-късно през сезона тъмнокожият техничар подобри и други постижения. Стана най-младият голмайстор в историята на Шампионската лига (17 години и 40 дни) и се превърна във вторият най-млад участник в Ел Класико (17 години и 48 дни), като единственият пред него е Висенте Мартинес (16 г. и 278 дни).

И докато Фати е бъдещето на Барса, настоящето продължава да тежи на плещите на Лео Меси. Аржентинецът завърши годината с 50 гола – 34 в първенството, 8 в Шампионската лига, три в Купата на Краля и 5 за Аржентина. Но това, което радва още повече феновете на Барса е, че в последните месеци на 2019-та „заговори на един език“ и с Антоан Гризман.

Така мечтата за ново смъртоносно трио е на път да се сбъдне. МСГ вкараха общо 30 гола (от общо 47) от началото на сезона в Ла Лига. В цялото първенство единствено Реал Мадрид (33) е отбелязал повече. Меси, очаквано, е лидер при голмайсторите с 13 гола, Суарес има 10, а Гризман 7.

„Излизам за празниците в прекрасно настроение“, заяви Гризман. А дори не подозираше, че часове по-късно Реал Мадрид ще завърши 0:0 у дома с Атлетик Билбао и ще остави Барселона еднолично на върха в класирането. Да, две точки са нищожно малко, но в Каталуня са категорични, че най-доброто предстои.

Целта за 2020 година е ясна за всеки. Да няма повече от „онези мачове“…

П.с. Пропуснахме волно „Златната топка“. Ще се опрем на статистиката: Меси – 6, Роналдо – 5, а коментарите ще оставим на вас.

Христо Николаев, Gol.bg