Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Виктор Терзиев-Мърсито, който се спира на любимия си клуб Ливърпул.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Най-силният вицешампион (97 точки през миналия сезон) в историята Ливърпул е на път да се превърне и в най-силният шампион, само 12 месеца след горчилката, която трябваше да изпие през пролетта.

Воденият от Юрген Клоп състав стана първият вицешампион с толкова много спечелени точки и първият отбор, който допуска само 1 загуба за сезона и не става шампион. Защото Манчестър Сити събра 98 пункта и защити титлата си в най-качествената битка за първото място, виждана някога.

През този сезон обаче пластовете най-после като че ли ще бъдат разместени, защото мърсисайдци са в график за първа титла от 1990 година насам. Те имат фантастичните 16 победи и едно равенство след 17 изиграни кръга и водят с 10 точки на втория Лестър, както и с 11 на Манчестър Сити. При това - с мач по-малко.

В Шампионската лига действащият първенец на Европа Ливърпул излезе от групата си, макар да зависеше от последния мач със Залцбург. Той обаче беше спечелен търпеливо и гросмайсторски с 2:0. И "бандата на Клопо" показа, че не може да бъде спряна. Поне не и на терена.

Единственият турнир, където отборът претърпя фиаско този сезон е в турнира за купата на лигата, където беше елиминиран с 5:0 от Астън Вила на четвъртфиналите. Истината обаче е, че Ливърпул беше елиминират не от закъсалите бирмингамци, а от "вратовръзките" от футболната асоциация, които насрочиха мача с Астън Вила 22 часа преди полуфиналния двубой на "червените" с Монтерей на световното клубно първенство.

Какъв срам! Позор! Та Ливърпул е лицето на Англия в Европа и по света, а не получи разбиране от собствената си асоциация. Явно дори на "вратовръзките" във федерацията им дойде до гуша Ливърпул да мачка на терена и решиха да го спрат в канцеларийките си. Ниска топка от низши хора. Които никога няма да бъдат шампиони, никога няма да се радват на тази фенска обич, която се излива върху "бандата на Клопо".

Германският мениджър на Ливърпул логично взе най-доброто на световното клубно първенство и заслужено го спечели. Но за мача с Вила "червените" останаха с "бебетата" от школата. Най-младият отбор в историята на клуба беше със средна възраст 19 години и 182 дни. Какъв позор не само за федерацията, но и за Астън Вила. Не ги разбирам играчите на бирмингамци - да вкараш 5 гола на тези млади момчета е проява на сила от слабия. 

Пожелавам на този клуб бързо завръщане в Чемпиъншип, където му е мястото не само спортно-технически, но и морално. След този позор от тяхна страна. Тъкмо във второто ниво на английския футбол ще си вдигат самочувствието и ще бият по-често, защото във Висшата лига им се случва много рядко - само 4 пъти за 18 мача. В които не играха срещу "бебешки" формации. А срещу батковци, които бият лошо.

Много лошо бие и Ливърпул в пълния си блясък. Най-лошо от всички грандове в Европа този сезон. На "Анфийлд" и навсякъде по света феновете на Ливърпул обожават Юрген Клоп не само заради европейската и световната титла тази година, но и заради това, отново ни накара да мечтаем и да вярваме до последно. Да обичаме с настръхнала кожа. Чувства, които на "вратовръзките" във ФА са им крайно непознати. Защото тази игра е за страстни и морални хора. А не за стегнати "вратовръзки" и изгладени ризки, които не са били намачкани нито веднъж от топла прегръдка. 

YNWA, шампиони! Вие вече сте шампиони и на Англия в нашите сърца, а много скоро и официално!

Виктор Терзиев-Мърсито, специално за Gol.bg