Ернесто Валверде е на път да стане първият треньор на Барселона от 17 години насам, който е уволняван в хода на сезона.

Напрежението върху специалиста е огромно след загубата от Атлетико Мадрид за суперкупата на Испания. Каталунците спечелиха само веднъж в последните си пет мача и определено не играят добре.

Според няколко испански медии шефовете на Барса искат да направят моментална рокада и на мястото на Валверде да застане клубната легенда Шави, който сега води Ал Сад.

Бившият халф дори е провел среща със спортния директор на "блаугранас" Ерик Абидал и изпълнителния директор на клуба Оскар Грау. От Ал Сад дори излязоха с официално изявление относно слуховете.

Статистиката показва, че Луис ван Гаал е последният треньор на Барса, който напуска в хода на сезона. Това се случи на 26 януари 2003 година, когато холандецът е уволнен от президента Жоан Гаспар след загубата с 0:2 от Селта. След поражението Барса заема 12-о място в таблицата и раздялата с ван Гаал дори е закъсняла.

Франк Рийкард (2008 година) и Тата Мартино (2014 година) са сред треньорите, които си тръгват от клуба през лятото, затова те не фигурират в статистиката. По собствено желание си тръгват Пеп Гуардиола през лятото на 2012 година и Луис Енрике през лятото на 2017 година.