Барселона" е клубът с най-големи приходи в света на футбола, показва 23-ото издание на годишния доклад на "Делойт" - Money League. Испанският шампион измества "Реал" (Мадрид) от върха, като каталунците са първият клуб в историята, преминал границата от 800 милиона евро за една година.

Общите приходи на 20-те клуба в класацията за 2018-2019 бележат рекорд, като преминават границата от 9 млрд. евро. Постигнатите 9.3 млрд. евро са с 11% повече спрямо предходното издание на доклада, уточняват авторите му.

"Барселона" оглавява за пръв път класацията след огромен скок в приходите. Каталунците отчитат 840.8 милиона евро за сезон 2018-19, като ръстът е с цели 150.4 милиона спрямо предишната финансова година. Преднината на "Барселона" пред "Реал" е 83.5 милиона евро, като това е най-голямата разлика между първите два клуба в историята на класацията.

Най-голямо е увеличението при приходите от реклама, където "Барселона" реализира 383.5 милиона евро, което е повече от общия резултат на 12-я в класацията "Борусия" (Дортмунд). Постижението на каталунците в тази графа са се увеличили с 61 милиона евро. Испанският шампион отчита още 159 милиона евро приходи в деня на мача и 298 милиона от реклама, като увеличението е съответно 14 и 75 милиона.

"Барселона е пример за клуб, който се адаптира към променящите се пазарни условия, разчита по-малко на приходите си от излъчване и се съсредоточава върху нарастващите приходи от обхвата на клуба", се казва в доклада на "Дейлойт". От компанията отчитат, че каталунците ще задържат първото си място и в следващото издание на класацията.

Трети с резултат 711.5 милиона евро e "Манчестър Юнайтед", който беше начело за сезони 2015-16 и 2016-17. "Червените дяволи" са изправени пред угрозата да изгубят за пръв път мястото си като клубът с най-големи приходи във Висшата лига.

От "Делойт" прогнозират, че неучастието в Шампионската лига ще бъде удар финансите на "Юнайтед" заради значително по-малкото пари от телевизионно излъчване. "Червените дяволи" се очаква да достигнат ниво от 560 до 580 милиона евро, като с потенциал да ги задминат са "Манчестър сити" (610.6 млн. евро) и европейският шампион "Ливърпул" (604.7), които са съответно шести и седми в класацията.

Осми е "Тотнъм" с 521.1 милиона евро, като за пръв път от сезон 1996-97 "шпорите" са клубът с най-големи приходи от отборите в Лондон. Доминацията на отборите от Висшата лига в топ 20 в класацията се допълва от "Челси", "Арсенал", "Уест хем" и "Евертън".

Материал на Дневник