Испанският шампион Барселона е на път да защити титлата си без допълнителни усилия, тъй като Ла Лига е пред спиране, гръмна вестник "Спорт".

Както е известно, испанският шампион беше "замразен" официално за следващите два кръга и се очаква да бъде подновен в началото на месец април.

Форсмажорните обстоятелства по целия свят заради плъзналия коронавирус обаче могат да доведат да масово прекратяване на всички шампионати, като опциите в различните държави са няколко.

Първата е първенствата да се доиграят при нормализиране на обстановката - евентуално през лятото или дори през есента.

Втората опция е шампионите и евроучастниците да бъдат излъчени според класирането на всяко първенство към този момент, което ще означава, че Барса печели Ла Лига за трети пореден сезон. Каталунците водят с две точки на Реал Мадрид, макар да правят много колеблив сезон.

Третата опция и сезонът да се брои за "нулев" и да не бъде излъчен шампион. При този вариант обаче усилията на всички клубове отиват на вятъра и поне към момента очакванията си да не се стига до него.

Според правилата на Ла Лига трябва да се сформира комисия между лигата и испанската футболна федерация, на която да се реши какво да се прави с целия сезон.

Любопитното е, че ако не се стигне до консенсус, тогава решението ще бъде еднолично на боса на федерацията Луис Рубиалес.

Ако Барселона бъде признат за шампион с оглед моментното класиране, това ще бъде девета титла за клуба за последните 12 кампании. Куриозното е, че каталунците загубиха от Реал Мадрид в Ел Класико в началото на месеца, но в следващия кръг "кралете" се издъниха срещу Бетис и паднаха от върха.