Жестока война води в Барселона президентът на клуба Хосеп Мария Бартомеу с цел да съсредоточи цялата власт в ръцете си. Това става ясно от последните данни, до които са се добрали испански медии, обобщава „Марка“.

В самия край на миналата седмица шестима от членовете на Борда на директорите на каталунския гранд напуснаха под натиска на Бартомеу. 

В това число и вицепрезидентът Емили Русо, който изнесе данни за неправомерно харчени средства в особено големи размери от страна на президента. 

В момента компанията „Прайс Уотърхаус Купърс“ провежда вътрешен одит, засягащ мониторинга на социалните мрежи и по-конкретно сделката с фирмата I3 Ventures, за която се твърди, че е била наета от клуба с цел да се грижи за добрия имидж на президента Бартомеу. 

В същото време и да петни авторитета на личности като Лионел Меси, съпругата му Антонела Рокузо, Жерард Пике, Шави Ернандес, Карлес Пуйол, Пеп Гуардиола и най-успешният клубен президент през този век Жоан Лапорта.

От пресслужбата побързаха да уточнят, че одита все още тече и заключения не са правени, а информацията е подвеждаща, дори плашат със съд, уточнява "България днес".

Става въпрос за платени 980 000 евро за „лъскане“ на имиджа на президента и в същото време за очерняне на този на вече изброените личности, имащи силно влияние върху общественото мнение и феновете на отбора. 

За да бъде избегната финансова проверка върху сумата, тя е била разделена на по-малки, платени на различни дъщерни фирми на I3 Ventures, по думите на Русо и колегите му. Според тях такава услуга струва максимум 150 000 евро, каквито са пазарните цени.

Изгонването на опозицията е една от трите стъпки, които Бартомеу иска да направи преди да изтече мандатът му след 15 месеца. Другите две са спечелването на трофея в Шампионската лига и обединяването на членовете на клуба, които гласуват за избора на президент. 

По този начин, Бартомеу иска не просто да спечели нов мандат на поста, но и да укрепи властта си с идеята да го запази за още дълги години установявайки еднолична власт, анализира от своя страна „Ас“.

Именно затова е и офанзивата по трансфера на издигнатия едва ли не до божествен статут от страна на привържениците Лионел Меси, който е критик и пречка за плановете на клубния бос. Гласовете на някои от съотборниците му, както и на легенди като Гуардиола, също тежат и мерки за премахването им също се кроят на високо ниво.