Легендата на Барселона и настоящ наставник на арабския Ал Сад Шави призна, че е взел голяма част от философията на Пеп Гуардиола в своята концепция за играта.

"Моята концепция е много близка до тази на Пеп. Гуардиола винаги иска да доминира на терена, иска да притежава топката и отборът му да прави много атакуващи движения. За него е важно да бъде постоянно активен по време на мача", заяви Шави пред клубната телевизия на "гражданите".

"Става дума за качествено атакуване в зоната на съперника. И в този смисъл идеята не е моя. Научил съм много от Гуардиола - от това, което е той, от амбицията му, копнежа за победа и страстта му към играта."

"Той е обсебен от футбола тактик и за мен беше удоволствие да съм около него. Намираме се в добри отношения и често си говорим. Смятам го за най-добрия треньор в света в момента. Всяко знание, което попивам от него е добре дошло за мен. За мен е привилегия той да е около мен, защото има принос за моето израстване с идеите си", допълни Шави.

Както е известно, Гуардиола и Шави бяха част от най-успешната ера на Барселона (2008-2012). В този период от време каталунците покориха два пъти Европа и три пъти спечелиха Ла Лига, печелейки невижданите и до днес шест трофея през 2009 година.