Когато свирят на звездите от тежка категория, натискът върху съдиите се засилва. Не така обаче стоят нещата при Марк Клатенбърг, който се е възхищавал на срещите с легендите на футбола. 

Акцентите в кариерата на бившия рефер от Висшата лига включват финалите на Шампионската лига и европейското първенство през 2016-а, както и решаващият сблъсък за трофея на Олимпийските игри през 2012-а. 

В тези мачове, както и в 292-те срещи от елита в Англия той е показвал картони на някои от най-големите личности в играта. 

"Когато за първи път свирих на Меси, бях свит в черупката си. Мачът беше Барселона - ПСЖ. Спомням си, че той беше толкова близо до мен и си мислех: „Боже мой, това е невероятно“. Когато сте съдия, вашата задача е да следите топката. С него на терена, това не ми се отдаваше, губех я от поглед, представете си какво им е било на защитниците", призна Клатенбърг пред "Дейли мейл".

"Трябваше да променя начина, по който анализирах ситуациите, когато топката беше в Лео. Той беше толкова сръчен, че противниците се опитваха да го спрат по различни начин. Понякога те забиваха краката си в тялото му, при това говоря за над кръста."

"В онзи мач с ПСЖ му дадох жълт картон, защото застъпи крака на един опонент. Но той не каза нищо, не се оплака дори за секунда. Всъщност той винаги е бил такъв. Като съдия очаквах с нетърпение да споделя терена с Меси, защото знаех, че двубоят ще бъде специален", добави Клатенбърг, цитиран от "Тема спорт".