Барселона постигна втората си чиста победа след подновяването на Ла Лига, след като надигра с 2:0 у дома закъсалия Леганес. Гостите имаха два ранни шанса, но в края на първата част Ансу Фати даде аванс за каталунците. В 69-та минута Лионел Меси реализира дузпа, след като секунди по-рано се бе подиграл със защитата на Леганес със самостоятелен пробив. 

Така Меси реализира своя гол номер 699 в професионалния футбол, а сметката му този сезон в Ла Лига е също толкова впечатляваща - 24 мача, 21 гола и 14 асистенции. В Историята на Ла Лига най-много голове от дузпи има Кристиано Роналдо (61), докато Меси се изравни с Уго Санчес (56).

Лошата новина за Кике Сетиен е, че преди гостуването на Севиля в петък Жерар Пике получи контузия и бе заменен преждевременно, а заместникът му Самуел Юмтити си изкара жълт картон и ще бъде наказан. 

С този успех Барселона се утвърди на върха в класирането с 64 точки, на 5 пред Реал Мадрид, който в четвъртък има тежко домакинство на Валенсия. Леганес пък вече е на последното място в първенството с едва 23 точки. 

Наставникът на каталунците беше направил няколко промени в състава си, в сравнение с мача с Майорка (4:0), като в защитата започнаха Жуниор Фирпо и Клеман Лангле, а в средата на терена място получиха Артур и Иван Ракитич. Младият Ансу Фати пък бе редом до Лео Меси и Антоан Гризман в атаката. 

Изненадващо, двубоят започна с два грандиозни пропуска на Леганес. В 11-та минута Хави Ерасо се измъкна от засадата и в ситуация трима на един не успя да нанесе опасен удар. Топката обаче попадна у Мигел Гереро, чийто удар бе избит от голлинията от Лангле. Две минути по-късно Гереро профука нов 100-процентов шанс. Нападателят изскочи зад защитата на Барса и с удар по диагонала от малък ъгъл нацели далечната греда. 

Последва сериозен натиск на каталунците, като гостите се отбраняваха с всички сили. В 30-та минута удар на Гризман с глава мина над гредата. Голът все пак падна малко преди почивката. В 42-та минута Жуниор Фирпо проби по лявото крило и намери Ансу Фати на границата на наказателното поле. Младокът стреля без подготовка в далечния долен ъгъл и не остави шансове на стража на Леганес - 1:0 за Барселона. Така Фати стана вторият най-млад играч в историята на Ла Лига, вкарал 5 гола през сезона - 17 години и 229 дни. Лидер в тази класация е друг юноша на каталунците Боян Къркич (17 г. и 201 дни). До края на първата част се откри и шанс пред Меси, чийто удар с глава мина покрай гредата. 

След почивката хората на Кике Сетиен владееха инициативата и в 51-та минута Меси имаше възможност да покаже удара си от фаул. Куеяр обаче не се затрудни. В 64-та минута Лео разсече защитата на гостите с подаване надясно към Семедо, който остави Гризман на празна врата и французинът реализира. Голът обаче бе отменен от ВАР, тъй като Семедо бе в засада по време на подаването. 

Лео Меси обаче бе решен да изработи втори гол и това стана Малко след това. В 69-та минута аржентинецът направи за смях защитата на Лаганес с пробив през центъра. Последва двойно подаване със Суарес, но преди да получи топката Лео бе фаулиран - дузпа. Аржентинецът прати Куеяр в обратния ъгъл и вкара за 2:0 с 699-тия гол в професионалната си кариера. 

В 82-та минута удар на резервата Карийо мина на сантиметри от вратата на Тер Стеген. Барса отговори с прекрасно разгъната атака, при която Пуч бе изведен от Видал. Младият полузащитник обаче не успя да реализира. Секунди по-късно Куеяр отрази и далечен удар на Пуч. В добавеното време на срещата треньорът на гостите Хавиер Агире бе изгонен от резервната скамейка с червен картон заради реплики към съдията. 

Барселона - Леганес 2:0

1:0 Ансу Фати 42’

2:0 Лионел Меси 69’-дузпа 

Барселона: Тер Стеген, Фирпо, Лангле, Пике (73 - Юмтити), Роберто (54 - Семедо), Бускетс (63 - Видал), Ракитич, Артур (73 - Пуч), Фати (54 - Суарес), Меси, Гризман

Леганес: Куеяр, Бустинса, Тарин, Ауазием, Силва (71 - Родригес), Ресио (85 - Хил), Перес, Ерасо (63 - Амаду), Меса (46 - Асале), Рубайл, Гереро (71 - Карийо)