Шампионът Барселона се върна поне временно на върха в Ла Лига, побеждавайки Атлетик Билбао с 1:0 в мач от междинния 31-и кръг.

Двата отбора изиграха много равностойно първо полувреме, в което баските дори имаха няколко възможности за откриване на резултата.

Двайсетина минути преди края на редовното време преимуществото на Барса даде резултат и Иван Ракитич порази целта след комбинация с Лионел Меси.

Така Барселона събра 68 точки и има с три повече от Реал Мадрид, който играе в сряда вечерта срещу Майорка. Атлетик е десети с 42 пункта.


Началото на мача изобщо не беше скучно, защото рутинно центриране в пеналта на домакините ги накара да настръхнат, но Марк-Андре тер Стеген все пак успя да избие топката.

Последва комбинация между Лионел Меси и Антоан Гризман, за които се твърдеше преди мача, че са скочили на бой на тренировка. Острото центриране отляво за Луис Суарес беше блокирано точно преди добавката на тарана, а тупалката на Серхио Бускетс от дистанция срещна тялото на съперник.

Не след дълго Меси потърси своя гол №700 в кариерата с майсторско прехвърляне, но вратарят на баските Унай Симон не позволи да бъде изненадан. Гостите отвърнаха с временен натиск и снаряд на Баленсиага, профучал покрай десния страничен стълб. След това Инаки Уилямс прати топката в мрежата, но от нейната външна страна.

Хитро чукване на Гризман към Луис Суарес изведе уругваеца фронтално към вратата, но той шутира право в обсега на Симон. Буквално секунди след това и Меси снабди Суарес с хубав пас, но този път Луис би много неточно встрани по диагонала.

Атаките се редуваха и пред двете врати, като Атлетик определено имаше самочувствието на отбор, който е постигнал две победи и равенство в последните си три мача с "блаугранас". Алварес и Инаки имаха нови шансове за гол, но първият стреля леко неточно, а вторият беше блокиран.

Към края на първото полувреме влезлият в ролята на плеймейкър Лео Меси реши също да пробва късмета си, но би много неточно за своите крайно високи стандарти.

Осем минути след почивката Меси пусна разкошен пас за свободния вляво Гризман, но французинът се забави и би право в тялото на излезлия напред Симон, който умело скъси ъгъла.

В средата на второто полувреме шесткратният носител на Златната топка центрира към Артуро Видал на далечната греда, но той се размина с кълбото. После влезлият като резерва Ансу Фати засече с глава, но топката мина доста над целта.

Двайсетина минути преди края на редовното време се получи карамбол в пеналта на Атлетик. Меси успя да чукне към Иван Ракитич, който остана сам срещу вратаря и не сбърка.

В заключителната част на мача Меси получи нова възможност, но отново не успя да превземе целта. В 94-ата минута Симон направи страхотно двойно подаване срещу Видал и Фати.

Барса обаче удържа победата и сложи край на серията от 3 поредни мача без успех над този съперник. 


Барселона - Атлетик Билбао 1:0

1:0 Иван Ракитич - 71'