33 години, точно на толкова Христос е бил разпънат на кръста. Тази възраст се счита за преломен момент в живота на хората поради мъдростта и зрелостта, които би следвало да са придобили. И също така повод за равносметка и вземане на важни решения. Казват, че тогава идва моментът, когато умът вече е хладен, но сърцето още е горещо. Същото може да се каже и за гения Лионел Меси. Днес звездата на Барселона празнува 33-ия си рожден ден. На името му са записани десетки рекорди и стотици голове. На практика е постигнал всичко във футбола, но не съвсем, защото дори в края на кариерата му остават още върхове за покоряване. Отдавна е пленил сърцата на милиони привърженици, над него са само небето и рекордите.

Спечелил е 10 титли в испанската Ла Лига и остава да атакува постижението на мадридската легенда Пако Хенто, който е с 12. Четири пъти е триумфирал в Шампионската лига, но и това не е достатъчно, защото Хенто е с 6, а в по-новите времена Паоло Малдини от Милан е вдигал пет купи от най-престижния турнир. В по-краткосрочен план още до края на годината Лео има шанс да подобри рекорда на Пеле за голове с фланелката на един и същ клуб. Краля на футбола се е разписвал 643 пъти в официални срещи за Сантос, а Меси е с 629 за Барса (преди изиграването на снощния мач на лос кулес срещу Атлетик Билбао).

Освен това той е близо да стане голмайстор на сезона в Ла Лига за рекорден седми път! Така ще подобри постижението на легендарния Телмо Сара, който го е правил шест пъти. Каквото и да се случи до края на кариерата на Лео, той вече е направил предостатъчно за клуба на своя живот. И всички в Каталуня винаги ще го боготворят. Не само заради футболния му гений, но и заради чисто човешките добродетели: "Той е най-солидната стойност в световния футбол през последното десетилетие. Не е бил хапан от мухата на суетата, нито е бил засегнат от вируса на гордостта. Той е явление, което не живее на гърба на славата, а гений, който знае, че титли се печелят от отбори, не от отделни личности. Без Барса той нямаше да е такъв, какъвто е, но и Барса нямаше да е толкова успешен отбор без него", написа в негова чест в. "Спорт" преди няколко дни.

За класата му е достатъчно да споменем, че е носител на шест "Златни топки" (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019), а в семеен план на 33 години Лео е баща на трима синове - Тиаго (роден 2012 г.), Матео (2015) и Сиро (2018). От професионална гледна точка му предстои друго важно събитие - да подпише един от последните си големи договори с Барселона. Нястоящият му контракт изтича догодина. Преговорите се очертава да бъдат тежки и продължителни, но за всички е ясно, че раздялата с каталунците е изключена. Самият Лео го е признавал във всяко свое интервю, че няма никакво намерение да си тръгва: "Барселона ми даде всичко. Идеята на моето семейство е да останем, искам да приключа тук. Знам как се чувствам в този клуб, а и този град е нашият дом. Не искам да се преместваме, децата ни са добре в Барселона", казва Лео.

Голямата празнина в кариерата на Меси си остава Аржентина. За разлика от Диего Армандо Марадона, който триумфира на Мондиал 1986, неговият наследник все още не е извеждал родината си до най-ценния трофей във футбола. Все пак ще има поне още един шанс да го направи - на Световното в Катар през 2022-а, когато ще бъде на 35 години и отново всички погледи ще бъдат насочени към него.

Материал на в-к Тема спорт