След като прекара близо 2 месеца на новата си работа, наставникът на Барселона Роналд Куман даде интервю пред клубната телевизия по време на паузата за националните отбори. В разговора той обсъди първите си впечатления за отбора, с който разполага, програмата за следващия месец, групата в Шампионската лига, новите попълнения и младите играчи. 

Нидерландецът отправи и лека критика към ръководството и намекна за липсата на пари в клуба, тъй като Барса не можа да се подсили с желаните нов нападател и защитник: „В някои отношения не можахме да се подобрим, но трябва да приемем икономическата ситуация”, заяви Куман.

За първите стъпки

В общи линии отборът ми се стори много добре, най-вече при победите срещу Виляреал и Селта. Ако обаче погледнем най-скорошния мач със Севиля на „Ноу Камп” (1:1), можем да се подобрим в пресирането на противника. Усети се и умората, която се бе натрупала във Виго, а и в лицето на Севиля срещнахме един много силен съперник. Има детайли, които определено е възможно да се коригират, но като цяло съм доволен. В тренировките изискваме максимална концентрация и интензитет, за да може автоматично да приложим същото нещо и в официалните двубои. Ето защо при мен се тича повече на тренировките и те са с по-голям интензитет - тренираме по същия начин, по който играем. Защитата винаги започва от нападателите. Ако пресираме добре съперника, бранителите ни няма да имат толкова проблеми. Темата със защитата важи за целия отбор и точно това може да е една от причините да се подобрим в дефанзивен план.

За новата схема

Както всеки треньор, и аз имам своите предпочитания за система. Защо да играем с 4-3-3, след като нямаме такива изпълнители в момента? По моето мнение с настоящия състав и този тип играчи, с които разполагаме, 4-2-3-1 е най-добрата схема. Гледайки наличните качества, тази посторойка е перфектна за този отбор, но за всеки един треньор, включително и за мен, е нормално да изисква време. От 5-6 седмици работим по този начин, играчите също са променени. Мисля, че се подобряваме с топката в крака. Остава да тренираме интензивно, за да имаме същата тази интензивност, когато играем.

За програмата след паузата

Нямаме мач в края на тази седмица и паузата за националните отбори ни даде време да се откъснем поне за момент от цялото напрежение, което съществува. Освен това сега имаме възможност по-спокойно да анализираме съперниците, да планираме тренировките и да се подготвим за следващите ни мачове по най-добрия начин. Първо е Хетафе, след това Шампионската лига, както и Реал Мадрид… Ще имаме доста натоварен цикъл до следващото прекъсване, което е през ноември. Сезонът е много дълъг и не можем да кажем, че това ще е решаващият месец. Просто е нужно да се фокусираме ден за ден и мач за мач. Това е най-добрият начин по пътя да печелим нещо. Целта е да победим във всеки мач и няма да е лесно. Първо ще играем с Хетафе - труден съперник. Ще бъде голямо изпитание срещу тях и трябва да се подготвим за напечен двубой. Гледах ги миналата година, когато играха срещу Аякс в Лига Европа.

За Шампионската лига

Шампионската лига е много важна. На теория ние сме най-добрите в групата, но трябва да го покажем. Започваме у дома срещу Ференцварош. Това е важен мач, за който трябва да се подготвим и да анализираме съперника. Ювентус всяка година показва, че има силен отбор с опитни хора и един голям играч като Кристиано Роналдо. Ние пък разполагаме с Миралем Пянич, който може да ни даде малко повече информация за бившия си тим.

За трансферите

Като цяло съм доволен от състава, с който работим. Опитахме се да го подобрим и в някои отношения успяхме, но в други - не. Също така роля изигра и лошата финансова ситуация в клуба. Трябва да го приемем и да продължим с работата. Педри и Франсиско Тринкао се трудят от първия ден, показват добра отдаденост. Педри е само на 17 години и ми харесва как се труди, тренира и играе. Тринкао също бързо се адаптира към нашите идеи и освен това е много млад играч с голямо бъдеще пред себе си. Пянич пристигна по-късно, лека-полека ще навлезе във физическия ритъм. Той има много качества като играч. Сержиньо Дест пък изглеждаше много комфортно в 20-те минути, които изигра срещу Севиля.

От младите момчета Роналд Араухо също има голямо бъдеще. Той е играч, който е физически силен, доста бърз и с желанието да се учи. Винаги е отворен да придобива нови знания. Има неща, които да подобри, но това е нормално за неговата възраст. Рики Пуч? Избра да остане и е част от състава. Ако се раздава, той ще получи шансове за изява.

За Ансу Фати

Той е талант. Неговото представяне е на възможно най-високото ниво. Говорим за футболист, който е едва на 17 години. Щом на тази възраст изигра три поредни мача на високо футболно ниво, това говори много добре за него. Но той също така е момче, което трябва и иска да се учи. Да се подобрява. Тук сме, за да му помогнем в това. Мисля, че на неговата възраст няма друг играч в света, който да играе за мъжкия национален отбор. При това говорим за Испания...

 

Превод на "Тема спорт"