Аржентинският вестник Clarin разказва последните часове на Диего Марадона преди смъртта. Изданието се позовава на хора от най-близкото му обкръжение.

След претърпяната операция Марадона живееше в имение в предградие на Буенос Айрес. Една от дъщерите на Диего живееше в съседство на около 300 метра в края на улица „Авенида Италия“. В самия дом на легендата бяха най-верните му хора - братовчедът Максимилиано Помарго, племенникът Джони Еспосито, готвачката Монана, която е с него от над 25 години, както и една медицинска сестра.

Лекарски екип постоянно е на разположение, като личният му доктор Леополдо Луке го преглежда и говори с него всеки ден, кинезотерапевт идва в къщата всеки следобед, а психиатърът и личен приятел Карлос Диас отделя по 2 часа ежедневно. Всяка сутрин и вечер минава и адвокатът Матиас Морла, който движи всичко около Марадона.

Почти напълно е обездвижен след операцията. При нея са били констатирани апатия, анемия, депресия, дехидратиране на организма. Все неща, които лекарите приписват на годините на зависимост от алкохол и наркотици. Бил е изключително отпуснат в последните дни и няколко пъти е казвал на хората в къщата, че краят е близо. Говорил бавно, усмихвал се рядко.

Вечерта преди да си отиде, последният човек, разговарял с него, е племенникът Джони. Казал му, че нищо не може да го мотивира и не му се живее, след като на рождения му ден преди месец не е успял да види децата си и своите приятели.

Диего е искал и да се върне на работа в Химнасия, където бе треньор до последно. Луке е изготвил пълния план за рехабилитация, според който от 15 декември Диего да може да посещава по една тренировка. Това изглежда е било единственото нещо, което донякъде е събуждало интереса му. Казвал как само футболът може да спаси хората в тази ужасна ситуация на пандемия и криза. „Трябва да видя отбора“, повтарял през няколко часа Футболния бог.

Говорил е като на забавен каданс, едва мърдайки устни и очи. Изглеждал е напълно примирен и без желание за нищо. На няколко пъти е заявявал: „Не ми се живее“. Провел е кратки телефонни разговори в последните си 10 дни с един куп хора, които от години и зачеркнал - първата му съпруга Клаудия, дългогодишния му мениджър Гийермо Копола, както и голямата му втора любов Вероника Охеда, която го е посетила в къщата със 7-годишния им син Диегито Фернандес.

Адвокатът Морла разкри в деня след смъртта му, че планът на Луке е бил след Коледа Марадона да бъде преместен в Куба. За това е бил известен и Тони Кастро - синът на дългогодишния лидер Фидел. Той е поел цялата организация по настаняване и престой, като през януари аржентинската легенда е трябвало да отиде в мястото, което наричаше „моето спасение“.

Във вторник сутринта излиза на кратка разходка из квартала, като любителско видео от нея е много известно в Youtube - съседи снимали как Диего, Джони и Макс вървят покрай къщата им, а хлапето в ръцете на жената го поздравява. Марадона отвръща и помахва. Вижда се, че върви трудно, но все пак е жизнен. Това е последната разходка на аржентинеца.

Същата вечер на 24 ноември, вторник, подхвърля към Джони Еспосито и Макс Помарго: „Помните ли Пунта дел Есте?“. Има предвид драмата от 2000 г. в Уругвай, когато свръхдоза едва не го убива. Тогава медицинско светило в Италия предрича, че Диего няма да доживее 60. Опитва да се шегува, говорейки бавно, и казва: „Какво разбират тия кучи синове“. Вечерта разказва на Джони как е гледал тенис предната седмица - Финалния турнир в Лондон. И как е страдал за загуба там на Диего Шварцман (не уточнява коя от трите). Около 23:00 часа си ляга, казвайки на Еспосито, че е ужасно уморен и ще спи до късно.

На следващата сутрин, в сряда, Диего се е събудил около 10:00 часа, закусил и споделил, че не се чувства добре. Върнал се е в спалнята си. В този момент неговите верни хора, които са около него в къщата, не са притеснени. Но сестрата звъни на вратата на стаята около 11:30 и не получава отговор. Така около 12:00 часа пред къщата се събират пет линейки. Адвокатът е бесен и в деня след смъртта на Диего гневно говори пред аржентинска телевизия, че екипите е трябвало да дойдат много по-бързо. Разстоянието до къщата било само 5 км... А в 13:20 часа светът чува шокиращото: „Марадона е мъртъв“.

Превод на "Тема спорт"

Галерия