Следствието за причините довели до смъртта на Диего Марадона продължава и една от централните фигури в него е медицинската сестра Даяна Мадрид, която е била на смяна сутринта на фаталния за световния футбол 25 ноември.

Нейният адвокат Родолфо Баке изнесе интересна информация за условията в къщата, където Марадона прекара последните дни от живота си. Юристът дори посочи и главните причини за смъртта на футболната легенда. Според него това са личният лекар на Дон Диего Леополдо Луке и психиатърката Агустина Косачов. Вчера офисите и домовете на двамата бяха обискирани.

"Във всяка друга къща Марадона днес щеше да е жив, защото навсякъде другаде щеше да се погрижат за него и да го закарат в болница. Ако падне, щяха да го вдигнат. Ако залитне, щяха да му окажат подкрепа. Ако имаше нужда от лекарство, щяха да му дадат. Не знам какво се е случвало в онази къща, но със сигурност на Марадона не е осигурено най-доброто лечение. Причината за смъртта е сърдечен арест, но той е причинен от допълнително натоварване на сърцето, за което никой не се погрижил“, заяви цитираният от БНР Родолфо Баке пред аржентинските медии.

"В онази къща е имало химическа тоалетна за Марадона, а не са имали дефибрилатор, нито кислороден апарат, дори и линейка не е чакала в готовност. Толкова ли беше трудно да имат линейка отпред, ако се стигне до спешна нужда?. На никого ли предната вечер не е направило впечатление, че лекарствата оказват негативен ефект."

"В 19:00 часа Марадона е имал тахикардия (б.ред. - учестен пулс). В 20:00 часа той вече е бил 115 удара в минута. Никой не е предприел мерки, за да успокоят пулса. Във всеки един дом по света, от гетото до двореца в Абу Даби, щеше да се погрижат за това и сега Диего Марадона щеше да е жив. Защото щеше да бъде откаран в болница и лекар да прегледа сърцето му. Най-лесно е да кажа истината по жестокия начин: Тези двамата са го оставили да умре! Ще го кажа обаче по друг начин: Ако не беше в онази къща, Марадона днес щеше да е жив“, завърши изявлението си Баке.

Галерия