Барселона обърна Атлетик Билбао и го победи с 3:2 в отложен мач от втория кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Сан Мамес".

Баските пуснаха първа кръв след две минути и половина, когато Иняки Уилямс надбяга защитата на каталунците и завърши хладнокръвно. Десетина минути след това обаче Педри изравни, а към края на първата част младокът записа много хитра асистенция за Лионел Меси.

Меси рязко вдигна оборотите и през второто полувреме показа една от най-добрите си продукции този сезон. Негов гол беше отменен заради много тънка засада, но не след дълго нямаше прошка и той се разписа за втори път. Освен това на два пъти аржентинецът беше спиран от гредите.

В 90-ата миунта Икер Муниаин върна един гол, но за повече нямаше време. Така Барселона събра 31 точки и се изкачи на трета позиция, докато Атлетик Билбао е девети с 21 пункта.

Домакините стартираха ударно и още в третата минута Марк-Андре тер Стеген трябваше да вади топката от мрежата си. Раул Гарсия разсече тромавата защита на Барса с разкошен извеждащ пас, а Иняки Уилямс напредна и завърши хладнокръвно след елементарен финт.

Баските сътвориха още една опасна акция, която обаче завърши с неточна стрелба, а малко по-късно и каталунците контраатакуваха добре. Лео Меси подаде за Антоан Гризман, който спря за Сержиньо Дест, но шутът на защитника беше спасен от вратаря Унай Симон.

Двата отбора се захапаха и в рамките на половин минути тер Стеген улови безобиден шут на Уилямс, а на отсрещната врата Симон спаси с върха на пръстите си много опасен удар на Осман Дембеле.

Симон обаче допусна груба грешка малко преди изтичането на четвърт час игра и Барса изравни от нищото. Меси центрира към далечната греда и Френки де Йонг прехвърли излезлия неразчетено вратар на Атлетик, а Педри намери опразнената врата с глава.

Последва сравнително скучен период без интересни положения, но в 38-ата минута Барса сътвори пълен обрат. Меси пусна за Педри, който демонстрира футболен интелект на най-високо ниво. Младокът много хитро настъпи топката назад и намери Лео с гръб, а за капитана остана да намери опразнения долен ляв ъгъл на вратата.

Меси можеше да вкара още веднъж преди почивката, но този път слабият му удар мина на метър покрай десния страничен стълб.

Веднага след паузата съперниците си спретнаха по още една атака в рамките на секунди, а тер Стеген трябваше да улавя кълбото след рикошет. Домакините изглеждаха надъхани и Уилямс изправи на нокти отбраната на "блаугранас".

Бяха изминали седем минути от второто полувреме, когато Меси се разписа отново, но голът беше отменен заради много тънка засада, потвърдена от системата за видеоповторение VAR.

Шесткратният носител на Златната топка определено правеше един от най-силните си мачове този сезон и доказателство за това беше фантастичната парабола, при която той разтресе левия страничен стълб от външната му страна със снаряд извън наказателното поле.

Малко след това Меси нацели и напречната греда, но за ужас на Атлетик - от нейната долна страна. Така топката отново влезе във вратата на домакините, а асистенцията беше за Антоан Гризман.

Лео просто нямаше спиране и макар да вкара два пъти (без да броим отмененото попадение заради засада), късметът не беше на негова страна. Той отправи много труден удар от движение двайсетина минути преди края на редовното време, но топката срещна лявата греда!

В 88-ата минута Меси мина покрай защитник на Атлетико като на шега в наказателното поле и в последния момент беше спрян с остро влизане от друг футболист на домакините.

В последната минута на редовното време Атлетик върна интригата след грешка в защитата на Барса. Икер Муниаин демонстрира страхотно чувство, защото вкара от движение в долния десен ъгъл. За нещо повече обаче нямаше време, а и домакините не показаха достатъчно креативност.

Атлетик Билбао - Барселона 2:3

1:0 Иняки Уилямс - 3' 1:1 Педри - 14' 1:2 Лионел Меси - 38' 1:3 Лионел Меси - 62' 2:3 Икер Муниаин - 90'