Барселона се класира за финала в турнира за Суперкупата на Испания, след като победи с 4:3 след дузпи Реал Сосиедад. Редовното време на мача на стадион “Нуево Арканхел” в Кордоба завърши 1:1.

При дузпите пък Антоан Гризман пропусна да класира тима си за следващата фаза, като стреля над вратата. Преди това баските направиха три поредни пропуска чрез Йон Баутиста, Микел Оярсабал и Вилиан Жозе. Все пак при втория мачбол Рики Пуч прати Ремиро в обратния ъгъл, а отборът си в мача за битката за трофея.

Лионел Меси изгледа срещата от трибуните, тъй като е невъзстановен след контузията, която получи в мача с Гранада. В негово отсъствие Френки де Йонг даде аванс на каталунците в 39-та минута, а Микел Оярсабал изравни в 51-та от дузпа.

Така Барса ще спори за трофея срещу победителя от другия двубой - в Малага съперници ще бъдат Реал Мадрид и Атлетик Билбао. Финалът е в неделя в Севиля.

Първото полувреме беше интересно, с положения и пред двете врати, като първият шанс се откри пред нападателя на баските Александър Исак, чийто удар с глава мина над вратата. Малко след това и Порту опита късмета си, но и той не успя да намери очертанията на вратата.

В 17-та минута Усман Дембеле проби по дясното крило, влезе в наказателното поле и опита удар в близкия ъгъл, но топката бе блокирана. Малко след това Тер Стеген излезе предвидливо и блокира останалия сам срещу него Исак.

Последваха два пропуска на Мартин Брейтуейт, за да се стигне до 39-та минута, когато Барса поведе. Антоан Гризман проби по лявото крило и достави прекрасно центриране за Френки де Йонг. Холандецът засече топката с глава и даде аванс за тима си.

Баските опитаха да върнат гола в началото на второто полувреме и получиха страхотен подарък от Де Йонг. Голмайсторът за Барса игра с ръка в наказателното си поле, а Микел Оярсабал хладнокръвно реализира от отсъдената дузпа - 1:1.

Буквално в следващата атака Де Йонг си помисли, че е поправил грешката си, след като бе съборен в наказателното поле на противника. Имаше и леко объркване, но впоследствие главният рефер отсъди фаул в атака.

Каталунците изградиха още две добри атаки в следващите минути, като в 59-та Гризман прати топката над вратата, а четири по-късно и Дембеле опита късмета си с фалцов удар, но топката мина покрай дясната греда.

До края на редовното време Барса владееше повече топката. Баските също имаха своите шансове, но в крайна сметка нов гол не падна и двубоят бе пратен в продължения.

В 94-та минута резервата Салдуа прати страхотен снаряд от 25 метра и насочи топката под гредата, но Тер Стеген успя да спаси впечатляващо. Баските бяха близо до това да сгрешат фатално при ответната атака, след като Мерино сгреши при изнасянето на топката. Барса обаче не се възползва.

В 100-та минута каталунците отново изградиха добра атака, при която Дембеле бе оставен на стрелкова позиция. Французинът обаче прати топката в ръцете на Ремиро. В последните десетина минути Реал Сосиедад можеше и да стигне до победата. Оярсабал обаче не се възползва от хубаво подаване на Янузай. Белгиецът пък тресна гредата от свободен удар в 118-та минута.

Реал Сосиедад - Барселона 1:1
0:1 Френки де Йонг 39’
1:1 Микел Оярсабал 51’-д

При дузпите:

0:0 Йон Баутиста - Тер Стеген спасява
0:0 Френки де Йонг - греда
0:0 Микел Оярсабал - Тер Стеген спасява
0:1 Усман Дембеле
0:1 Вилиан Жозе - греда
0:2 Миралем Пянич -
1:2 Микел Мерино
1:2 Антоан Гризман - аут
2:2 Аднан Янузай
2:3 Рики Пуч

Реал Сосиедад: Ремиро, Горосабел (92 - Салдуа - 120 - Баутиста)), Субелдия, Льо Норман, Монреал, Гуриди (81 - Беренечеа), Гуевара, Мерино, Порту, Оярсабал, Исак (92 - Вилиан)

Барселона: Тер Стеген, Алба, Лангле, Араухо, Мингеса (114 - Фирпо), Педри (92 - Пянич), Бускетс (92 - Пуч), Де Йонг, Дембеле, Гризман, Брайтуайт (78 - Тринкао)