С кански мъки Барселона се класира за 1/8-финалите за Купата на Краля, след като стигна до измъчена победа с 2:0 като гост на Корнея след продължения.

Успехът за каталунците донесоха Осман Дембеле с гол малко след началото на допълнителните 30 минути и Мартин Брайтуайт (120'). Преди това френският национал изпусна дузпа след несериозно изпълнение. През първото полувреме същото стори и Миралем Пянич.

И двата удара от бялата точка бяха спасени от вратаря Рамон Хуан Рамирес, който направи мача на живота си и тотално отчая футболистите на Роналд Куман.

Иначе Корнея изигра нов страхотен двубой за Купата, след като в предния кръг елиминира Атлетико Мадрид след 1:0. От турнира снощи отпадна и Реал Мадрид, който с човек повече на терена падна с 1:2 от третодивизионния Алкояно.


Голямата звезда на Барса Лео Меси беше наказан за мача заради червения картон, който си изкара при загубата от Атлетик Билбао във финала за Суперкупата на Испания. Но така или иначе Роналд Куман едва ли щеше да заложи на аржентинския гений заради сгъстената програма.

Жорди Алба получи почивка, а нидерландският спец взе петима футболисти от дублиращия отбор. Един от тях – Илаиш Мориба, започна титуляр в средата на терена, заедно с Миралем Пянич и Рики Пуч. В атаката действаха Антоан Гризман, Мартин Брайтуайт и Франсиско Тринкао.

Корнея имаше защо да започне мача със самочувствие, след като в предния кръг елиминира Атлетико Мадрид след победа с 1:0 у дома. Голът срещу "дюшекчиите" вкара левия защитник Адриан Хименес Гомес, който сега не беше в групата. Мястото му на терена зае Кевин Преса.

Първото полувреме не премина с очакваната доминация на Барселона, въпреки че Антоан Гризман и компания създадоха интересните положения и играта се водеше основно в половината на домакините.

Чистите голови положения обаче липсваха, а футболистите на Корнея изпълниха шест корнера, от които не успяха да се възползват. Първото опасно положение дойде чак в 34-ата минута, когато Франсиско Тринкао се измъкна след ъглов удар и засече, но Рамон Хуан Рамирес изби.

5 минути по-късно отново вратарят се превърна в герой. Алберт Естейес направи дузпа, след като ритна в главата Роналд Араухо. Главният съдия Сесар Сото Градо без да се замисля посочи бялата точка. Зад топката застана Миралем Пянич, който стреля слабо в долния ляв ъгъл, Рамирес показа перфектен рефлекс и спаси.

На почивката Куман взе мерки и смени Рики Пуч за сметка на Осман Дембеле. Второто полувреме започна с положение за Барса. Антоан Гризман не успя да засече, но топката попадна в непокрития Мартин Брайтуайт. Но неговият шут от границата на вратарското поле не беше добър и отново Рамирес изби.

В 58-ата минута Барса пропусна нов шанс да вкара. Пянич с хитро подаване от фаул, най-вероятно заучено положение, изведе Гризман зад защитата, но световният шампион от Мондиал 2018 не успя да нанесе хубав удар и прати топката в аут.

В ответната атака и Корнея показа зъби. Първо Нето спаси мощно изпълнение на Агус Медина, а секунди по-късно Араухо не изчисти добре, но Елой Елой не уцели вратата с удар от движение. В 70-ата минута дебютантът за Барса Илайш Мориба шутира, но в аут.

120 секунди по-късно футболистите на Корнея се пребориха за топката, тя попадна в Медина, който напредна и стреля, но Нето спаси сигурно. В 79-ата минута драмата стана пълна. Пол Морено ритна в главата Клеман Ленгле в наказателното поле и Барса спечели втора дузпа.

Зад топката този път застана Дембеле. Но изпълнението му беше изключително нескопосано, прати топката по земя в средата на вратата и Рамирес спаси с лекота. После Брайтуайт пропусна от чиста позиция, пращайки отбита топка покрай дясната греда.

В 88-ата минута Рамирес се превърна в абсолютен герой на мача. Пянич стреля от границата на наказателното поле, получи се рикошет, но вратарят с чудесна намеса отрази. В 93-ата минута Ленгле се извиси и засече с глава, но покрай целта и двубоят отиде в продъжения.

В тях Барса вече успя да вземе своето. Рамирес първо спаси шут на Дембеле, но секунди след това капитулира. Бившата звезда на Борусия Дортмунд засече мощно и прати топката неспасяемо под гредата за 1:0!  Корнея завърши с 10 души, след като в 118-ата минута Естейес беше изгонен от игра за втори жълт картон.

Крайното 2:0 оформи Брайтуайт на празна врата в 120-ата минута.

Корнея – Барселона 0:2 след продължения

Голмайстор: 0:1 Дембеле (92), 0:2 Брайтуайт (120)

Корнея: Х. Рамирес; Естейес, Морено, Гарсия, Преса; Гусман, Дорка, Марсет (68-Чики), А. Медина; Елой (97-Пегеро), Онтиверос (68-Кармона)
Треньор: Гийермо Фернандес

Барселона: Нето; Мингеса, Араухо, Ленгле, Ж. Фирпо; Пянич, Мориба (74-Бускетс), Р. Пуч (46-Дембеле); Тринкао (74-Педри), Гризман (101-Фуенте), Брайтуайт
Треньор: Роналд Куман

Стадион: "Ноу Мунисипал де Корнейя де Лобрегат"
Съдия: Сесар Сото Градо
Жълти картони: А. Медина, Естейес, Преса, Медина (Корнея); Пуч, Фирпо (Барселона)
Червен картон: Естейес 118' (Корнея)