Барселона се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на Испания, елиминирайки втородивизионния Райо Валекано с 2:1 на стадион "Ещадио де Вайекас".

Момчетата на Роналд Куман изиграха много добро първо полувреме, но на два пъти бяха спирани от гредите, а освен това вратарят на домакините се намесваше отлично. Три минути след почивката Барса нацели трета греда за вечерта чрез завърналия се от наказание Лео Меси. 

"Пчеличките" сензационно поведоха в 63-ата минута, когато Франсиско Гарсия вкара на празна врата, но малко след това същото стори и Меси. Десет минути преди края Френки де Йонг донесе успеха на "блаугранас", а с разкошен извеждащ пас за Жорди Алба се отличи Меси.


Каталунците очаквано имаха превес от самото начало, но не успяваха да създадат чисти голови положения. Остро центриране на завърналия се след наказание Лионел Меси накара вратаря на домакините Димитриевски да се намеси.

Двайсетина минути след началния съдийски сигнал "пчеличките" извадиха голям късмет, защото Френки де Йонг нацели гредата. Нидерландецът изпревари бранител и засече центриране отляво на Жуниор Фирпо, но кълбото се отби в напречната греда. После Лео Меси шутира точно, но в ръцете на вратаря.

Половин час след началото Меси "изведе" Антоан Гризман зад защитата на столичани по куриозен начин след получил се рикошет, но французинът не успя да догони топката в наказателното поле.

Малко след това Барселона направи два непростими пропуска в рамките на няколко секунди. Тринкао беше изведен по дясното крило и вместо да върне към свободния Меси, той реши да се пробва сам от малък ъгъл. Димитриевски спаси, а при опита за добавка на Рики Пуч топката срещна гредата след рикошет. Преди паузата и Гризман беше отказан от стража на Райо.

Не бяха изминали три минути от второто полувреме и Барса нацели трета греда в мача! Този път дойде редът на Лео Меси да се хване за главата, като аржентинецът стреля директно от пряк свободен удар. Малко след това Лео би и над целта.

Райо Валекано най-после погледна към вратата на Барселона преди изтичането на час игра, но защитата на гостите успя да се справи с дружни усилия, без да допуска нещо по-опасно пред вратата си.

В 63-ата минута се случи и немислимото, защото Барса изостана в резултата, въпреки доминацията си. Вратарят Нето не се намеси добре при остро центриране отдясно и Франсиско Гарсия вкара на празна врата.

Топката се озова във вратата на мадридчани само две минути след това, но попадението на Френки де Йонг правилно беше отменено заради тънка засада при разкошния пас на Лео Меси.

В 69-ата минута обаче нямаше прошка и Барса изравни напълно заслужено. Този път в ролята на подавач влезе Антоан Гризман, а Меси завърши на празна врата на далечната греда.

Десет минути преди края на редовното време един от най-добрите на терена Френки де Йонг матира защитата на Райо на удобна позиция. Заслугата обаче беше на Меси, който "разсече" защитата с прекрасен пас за записалия асистенция Жорди Алба.

Меси показа защо е шесткратен носител на Златната топка в 91-ата минута, когато се подигра с цялата защита и вратаря на Райо. Лео направи поредица от финтове, но си намали ъгъла и в последния момент прати топката във... външната част на мрежата.

 

Райо Валекано - Барселона 1:2

1:0 Франсиско Гарсия - 63'
1:1 Лионел Меси - 69'
1:2 Френки де Йонг - 80'