Най-успешният български футболист в историята Христо Стоичков навърши 55 години. Носителят на Златната топка и голмайстор на Мондиал 1994 е сред най-обичаните футболисти в историята на ЦСКА и Барселона. Вестник "Тема спорт" представя 8 истории за великия №8.

Играе по три мача на ден в Харманли 

Стоичков пристига в Харманли през септември 1982 г., след като семейният им приятел Атанас Узунов го препоръчва на Сава Савов - треньора на местния Хеброс. Едва година по-късно Ицо вече е юношески национал - единственият в тима, който е селектиран директно от В група. Докато е в Хеброс, Камата играе по три мача на ден. Пускат го при мъжете, при юношите и в А окръжната група, но с друга картотека. Веднъж му се налага дори да влезе в казармата под фалшиво име. Работата е там, че в Хеброс играят 8 войници. Те обаче не спят в ротите си, а на гребната база. Когато поделението е вдигнато под тревога, един от играчите е отишъл при семейството си извън града. За да спасят положението, шефовете на клуба преобличат Стоичков в униформа и го вкарват в строя, докато мине проверката.

Ботев Пловдив го отхвърля след проби

През лятото на 1984 г. Стоичков за втори път е зачеркнат от корифеите на пловдивския футбол. След като на 14 години е изгонен като безперспективен от Марица, на 20 той не успява да впечатли шефовете на най-силния отбор в града по онова време - Ботев. Ицо е взет на проби при канарчетата, но въпреки всичките си усилия не хваща окото на тогавашния им шеф Видин Апостолов.

"Има нещо в него, но не ни е нужен, имаме си такива", е крайната оценка на бившия защитник. За негово оправдание все пак трябва да се изтъкне фактът, че по онова време Ботев наистина разполага с много силен отбор. 

Идва в ЦСКА с автобуса на... Левски

Реално първият сериозен тим, който проявява интерес към Стоичков, е Дунав Русе. Той е набелязан от старши треньора Аспарух Никодимов и помощника му Стоян Йорданов, които по онова време работят там. Първоначално трансферът обаче пропада заради майката на Ицо, която преценява, че Русе е твърде далече и за сина й е по-добре да си стои поблизо до семейството в Харманли. Следващия сезон Стоян Йорданов се връща в ЦСКА като помощник на Манол Манолов - Симулията и препоръчва Камата на армейците. Той подписва документ, че иска да премине в ЦСКА, но е оставен за още няколко мача в Харманли. Последният от тях е срещу Левски за Купата на България. След срещата именно автобусът на сините го закарва до София. Горките, ако знаеха каква беля си вземат на главата...

Рита под чуждо име, докато е в казармата

След скандалния финал за Купата на България през 1985 г., когато Стоичков е изхвърлен от футбола до живот, той влиза в казармата в бойно поделение в Стара Загора. Там все пак успява да играе футбол благодарение на един капитан, който го урежда в Б окръжната група - петото и найниско ниво в пирамидата на българския организиран футбол. Ицо няма права дори и за нея и затова в протоколите на мачовете го вписват като Ангел Станков. В един момент обаче до началниците нагоре по веригата започва да достига информация за новите подвизи на Камата по терените. Задействана е проверка, но капитанът - покровител на Стоичков, успява да го предпази.

Един винаги трябва да изгори

Като повечето футболисти и Стоичков е изключително суеверен. Някои от ритуалите му са трайни, други ситуативни. Той винаги стъпва първо с левия крак на терена, излиза последен на игрището и се строява последен при представянето на отбора, ако не е капитан. Докато е в Барселона, винаги преди и след мач се обажда на родителите си в България, независимо от резултата. За сметка на това не позволява на семейството си да го гледа на живо заедно. Винаги един от членовете на фамилията трябва да отсъства от трибуните, защото вярва, че ако са в пълен комплект, Барса губи.

Кройф го плаши със семеен скандал

Стоичков е изключителен режимлия и никога в кариерата си не си е позволявал компромиси в това отношение. Единственият, който успява да го изкара от правия път, е Ромарио, с когато правят страхотен тандем в Барселона. Освен че се разбират отлично на терена, двамата са изключително близки и извън него. При едно гостуване на каталунците, докато са на лагер, бразилецът го придумва да отидат на дискотека в нощта преди мача. За техен лош късмет, когато се прибират след купона, в стаята ги чака треньорът на каталунците Йохан Кройф. Легендарният холандец невъзмутимо им казва - няма да ви глобявам или да ви докладвам на шефовете, но ако утре не вкарате по 2 гола всеки, ще разкажа какво сте правили на жените ви. На другия ден Барса буквално размазва съперника, а "грешниците" си изпълняват нормата.

В Барса е третият най-зле платен играч, а във Фиорентина му дават празен чек

Първоначално, когато подписва с Барселона, Стоичков взема една от най-ниските заплати на "Камп Ноу". Само двама души в първия отбор са по-зле платени от него. През пролетта на 1992 г. Ицо е атакуван от емисари на ПСЖ, които му предлагат да го направят най-богатия футболист в света към онзи момент. Ицо подписва предварителен договор с французите (б.р. - по онова време това е възможно), но след като Барса става шампион в последния кръг, осъзнава, че сърце не му дава да си тръгне. След това босът на Фиорентина Марио Чеки Гори му предлага празен чек, който сам да попълни, но Камата отхвърля и тази оферта.

Връща се в ЦСКА, за да играе без пари

През пролетта на 1998 г. Стоичков се завръща в ЦСКА. Макар че договорът му с Барселона не е изтекъл, армейците не плащат и стотинка за него. Нещо повече, Ицо не получава и заплата, а на практика се готви в България в игрови условия за предстоящото световно първенство през лятото. Единственото условие на Камата е да бъде освободен за два мача със саудитския Ал Насър, с който участва в турнира за КНК на Азия.