Поражението на Барселона с 0:2 от Севиля в първия полуфинален сблъсък за Купата на Испания в сряда вечерта постави каталунците в неблагоприятна позиция в търсенето на финала.

Статистиката показва, че за девети път в историята си Барса се изправя пред предизвикателството да навакса точно такъв пасив като гост в турнира. Интересното е, че само в два случая каталунците са стигали до краен успех. През 1966-а те разгромяват в реванша с 5:1 Майорка, а преди две години и Севиля с 6:1.

През 1992 г. осминафиналът срещу Валенсия е с ярко българско участие. На "Местая" Любо Пенев (69) оформя 2:0, след като Елой (27) е открил резултата, а Христо Стоичков не играе за гостите. 

В реванша на "Ноу Камп" Камата бележи от съблекалнята във втората минута, след което Михаел Лаудруп (9) и Мигел Надал (18) правят 3:0. Пенев (45) вкарва мача в продължения, тъй като попаденията на чужд терен нямат тежест, а в тях съперниците си разменят по още един гол чрез датчанина (99) и Карлос Аройо (119). При дузпите прилепите начело с Гуус Хидинк ликуват с 5:4.