На 34 години Луис Суарес е сензационен за Атлетико. Без да плащат трансферна сума, дюшекчиите удариха право в десетката, защото Барселона просто искаше да се отърве от него. И сега със сигурност каталунците съжаляват, защото уругваецът бележи гол след гол за рохибланкос.

Има 16 в 17 срещи, средно е точен на всеки 82 минути. Все още сме февруари, но Луис събра повече попадения от всеки друг играч на дюшекчиите за миналия сезон. Водещ реализатор е в Ла Лига, но освен това е бил точен в 11 срещи. Директно е допринесъл за 12 точки на своите, а това е повече от всеки друг в Испания. Неговият принос се оказа скъпоценен, тъй като Атлетико води с 5 точки на върха и има 2 мача помалко от най-близк и я преследвач. Никой друг дебютант не се е справял по-добре този век.

Всичко започна от един петък през септември, когато Меси влезе в съблекалнята на Барса и научи смразяващата новина. Неговият най-добър приятел вече не беше там. "Ще бъде странно да те видя с друга фланелка", отрони Лео, а Луис се разписа още в дебюта си като резерва срещу Гранада. Имаше нужда от 90 секунди, за да открие сметката, а в края на двубоя вече го бе направил 2 пъти. "Лудост", с тази дума Меси описа решението на Барса да се отърве от Суарес и да го подари на Атлетико.

На практика уругваецът се присъедини към дюшекчиите без трансферна сума. Уж беше свършил за футбола и от Барса дори му платиха, за да си скъса договора. "Не мога да разбера как го пуснаха просто така", чуди се Диего Коста, а след всяка следващата седмица някой повтаря думите му. 

"Барселона направи голяма грешка, че го изгони, защото той още е голям играч", хвали го Диего Форлан (негов сънародник и също бивш играч на Атлетико Мадрид). "Дайте му половин положение и ще го вкара. Той е невероятен нападател", добави Анхел Кореа от дюшекчиите.

Това не бе просто освобождаване, а отхвърляне. "Той заслужаваше да се оттегли като един от най-големите играчи в историята на Барселона, а не да бъде изгонен така, както го направиха", роптае Лео Меси.

Самият Суарес призна, че играчите трябва да приемат достойно, когато времето им е изтекло, но начинът, по който магията му на "Ноу Камп" приключи, донесе само гняв и нараняване. Луис чувстваше, че всичко, което е направил за Барса, изведнъж е било забравено. И използва думата despercio, което означава "презрение и "пренебрежение". Така той описа отношението на клуба към него, но също така това го мотивира да покаже, че още струва.

Сид Лоу, "Гардиън" (Превод на "Тема спорт")