В клубната политика на Барселона в последните години гафове не липсват. Един от тях, извършен в началото на настоящия сезон, най-вероятно ще реши съдбата на титлата в Испания в полза на възродения Атлетико Мадрид.

До момента "дюшекчиите" се възползват от неубедителните игри на Барса и Реал Мадрид и трупат преднина на върха в класирането, а водещият реализатор на тима е прокуденият от каталунците Луис Суарес - погрешно сметнат за изчерпан след славните години на "Камп Ноу". Уругваецът, истинска легенда на Барселона и голмайстор №3 в историята на клуба със 198 гола в 283 мача, вече къса мрежи с червено-белия екип, докато всички нападатели на "блаугранас", освен Меси, страдат пред гола.

Суарес, който в неделя навърши 34 години, се разписа за 3:1 над Валенсия на рождения си ден и натрупа 5 гола за последните 5 мача. Атлетико пък е все по-убедителен лидер и събра 7 т. пред втория в таблицата Реал и цели 10 пред Барса, а даже все още има мач по-малко от конкурентите. В същия ден нападателите на Барселона изживяха поредната си ялова вечер и в отсъствието на Меси се наложи Франки де Йонг и Рики Пуч да вкарват за 2:0 над предпоследния Елче.

От самото начало на сезона Луис Суарес показва защо години наред е считан за един от най-класните нападатели в света и в момента оглавява класирането сред реализаторите в Ла Лига заедно с Юсеф Ен-Несири от Севиля (двамата имат по 12 гола).

Суарес е точно човекът, от който Диего Симеоне се нуждаеше да завършва атаките на отлично подредения и традиционно безупречен в защита Атлетико. Уругваецът оказва толкова голямо влияние върху новия си отбор, че Симеоне беше попитан дали това не е неговият най-успешен трансфер в клуба. А да не забравяме, че в недалечното минало аржентинският наставник привлече играчи като Антоан Гризман и Ян Облак.

Всичко това повдига въпроса защо Барселона изгони насила Суарес през есента и остави в отбора нападатели, които само могат да мечтаят за неговите показатели пред съперниковите врати. На "Камп Ноу" бяха извършени множество срамни грешки от ръководството, което е в оставка от октомври, но изглежда тази ще си остане сред най-големите.

Наистина Суарес вече е на сериозна футболна възраст и загуби експлозивността си, но и в Каталуния продължаваше да бележи и да решава мачове, а освен на безспорната си класа, се радваше на безупречно разбирателство с Лео Меси, довело до безброй красиви комбинации и знакови победи. С пристигането си, новият треньор Роналд Куман се реши на редица промени, но изгонването на Суарес беше най-неудачната от тях.

До момента през сезона Меси има 11 гола в първенството, останалите водещи фигури в предни позиции обаче са със скромна статистика: Гризман е с 5 попадения в 16 мача като титуляр, Мартин Брайтуайт е с 2 в 9 срещи, а Усман Дембеле - също с 2, но при 8 изиграни двубоя. Суарес е по-активен от доскорошните си съотборници и отправя средно по три удара на мач, докато Гризман е с 2.3, Дембеле с 1.5, а Брайтуайт - с 1.1.

Куман няма много причини да е доволен от атакуващите си играчи и след успеха над Елче призова халфовете да продължат да допринасят с голове - тъй като "трима нападатели не са достатъчни". Именно Куман обаче беше човекът, който се обади на Суарес след назначението си, за да му обясни, че не попада в неговите планове. Така нападателят се раздели с Барса със сълзи на очи и обясни:

"Клубът се променя и новият треньор каза, че няма да разчита на мен. Аз искам да докажа, че все още мога да играя на най-високо ниво. На Лео също не му беше приятно, защото отивам в директен конкурент за титлата, но нищо в нашите отношения няма да се промени."

"Можеха да се отнесат по-добре с мен", добави по-късно той. "В Барселона се случваха много странни неща - като това да те накарат да тренираш отделно, тъй като няма да бъдеш титуляр през уикенда. Подобни неща ме накараха да се чувствам ужасно и семейството ми го забеляза. Затова те ме окуражиха да потърся алтернатива". 

Докато Куман критикува нападателите, задържали се в Каталуния вместо Суарес, той може би се пита как щеше да изглежда сега класирането в Ла Лига, ако уругваецът не беше донесъл всички тези точки на Атлетико, а беше продължил да бележи за Барса. В началото на месеца нидерландският треньор настоя, че не съжалява за напускането на легендата. Куман продължава да твърди, че решението не е било негово, а на клуба и на самия Суарес.

"Винаги съм изтъквал качествата му, но решението да напусне беше взето от клуба и от самия него", твърди Куман.

Версията на самия Суарес е следната: "Прекарах шест години в клуба и чувствах, че съм спечелил уважение. Заслужавах да знам съдбата си, преди да я разбера от пресата. Треньорът дойде при мен и ми каза, че повече не му трябвам. Но това беше едва след като ръководството на клуба вече беше казало, че ще се разделя с играчи. Пораждат се съмнения у мен дали решението е било на треньора, или е било директива отгоре."

Независимо кой е взел решението, че Суарес вече не е необходим, отделен въпрос е как така Барса позволи той да подсили пряк конкурент за първото място. Първоначално се готвеше трансфер в Ювентус, но Луис си послужи с измама на изпита за италианско гражданство. Въпросният изпит се оказа задължителна стъпка към трансфера, защото всички квоти за чужденци при "бианконерите" са заети.

Измамата беше разкрита, а някъде тогава се появи вариантът за "Уанда Метрополитано". Диего Симеоне обясни на Суарес, че ще му даде титулярно място и вече всичко зависеше от Барселона. Каталунците решиха, че няма просто да плащат на нападателя, за да разтрогне договора си, а ще вземат трансферна сума за него, като така беше постигната договорка за скромна за възможностите на Суарес цена.

Атлетико ще плати максимум 6 млн. евро за сделката, и то ако бъдат изпълнени определени условия. Договарянето на трансферна сума беше и опитът на президента Джосеп Мария Бартомеу да убеди феновете на Барселона, че Суарес не е просто подарен на директен съперник за титлата. Но резултатът е очевиден. Сега Атлетико има надежден голмайстор, докато "блаугранас" не разполагат с типичен централен нападател, който вкарва редовно.

И за пореден път всичко пада върху плещите на Меси. Който няма как да не е бесен от начина, по който приятелят му беше прогонен от "Камп Ноу".

"Изглежда ми лудост това, което направиха със Суарес. Беше пуснат да си отиде, изплатиха му парите до края на договора му и го дадоха на отбор, който ще се бори за трофеи срещу нас", призна Меси в интервю пред журналиста Жорди Еволе. Феновете на Барселона си мислят същото.

И ако до края на сезона не се случи някакъв забележителен обрат, Атлетико ще триумфира и ще има да благодари не само на уругваеца, но и на ръководните фактори в Барселона.

Материал на webcafe.bg