Барселона победи Севиля с 3:0 и е на финал в турнира за Купата на Испания. Първата полуфинална среща на 10 февруари завърши 2:0 за андалусийци, които бяха много близо до мача за трофея.

Каталунците изиграха много силно първо полувреме на своя стадион "Ноу Камп", в което тотално доминираха над плахия си опонент. Осман Дембеле откри резултата в 12-ата минута с много красиво попадение, а до почивката гостите се спасиха от нови голове във вратата си.

В средата на второто полувреме двата отбора си размениха по един голям пропуск. Първо Жорди Алба разтресе напречната греда, а след това Марк-Андре тер Стеген спаси дузпата на Лукас Окампос. 

Вече се виждаше как Севиля се класира на финала, когато дойде голът на Жерард Пике секунди преди края в 94-ата минута. Мачът влезе в продължения, а в тях червеният картон за Фернандо (92 минута) вече щеше да има голяма тежест по отношение на умората. Мартин Брайтуайт донесе класическия успех с гол в 95-ата минута, а до края "блаугранас" спокойно удържаха победата.

Така на финала възпитаниците на Роналд Куман очакват Атлетик Билбао или Леванте, чийто реванш е днес след 1:1 в първия двубой.


Още в петата минута Барселона можеше да открие резултата след мълниеносна контраатака през центъра, разтеглена наляво към Сержиньо Дест. Той веднага центрира по земя в наказателното поле, но Осман Дембеле се забави и беше изпреварен. Малко след това французинът заложи на бомбен шут, който се оказа неточен. 

Малко след това Серхио Бускетс отправи точен удар, който обаче попадна право в обсега на вратаря Томаш Вацлик. Последва тупалка на Дембеле, но той спечели само корнер след рикошет. 

Логичното се случи в 12-ата минута, когато един от най-активните на игрището Дембеле вкара изключително красиво попадение. този път острието заложи на снаряд извън наказателното поле с десния крак и кълбото се озова в горния ляв ъгъл.

Барселона влезе в нов силен период, в който здраво притисна своя опонент. Вече беше изминал половин час игра, когато Педри стреля много опасно покрай целта, а след това Маркос Акуня изчисти топката пред голлинията след слалом на Лео Меси.

В началото на второто полувреме Севиля продължаваше да бъде все така пасивен, но в играта на Барселона се загуби импулса от първата част и пред двете врати не се случваше нищо запомнящо се.

Чак в средата на второто полувреме се стигна до нещо интересно и то какво - напречната греда на Севиля се разтресе! Дембеле проби отдясно и центрира меко, а Жорди Алба беше лишен от сантиметри при зрелищното си изпълнение, за да прати кълбото в мрежата.

Малко след това Оскар Мингеса препречи пътя на влезлия като резерва Лукас Окампос в пеналта на Барса и реферът посочи бялата точка. Потърпевшият застана зад топката и би в долния ляв ъгъл, но Марк-Андре тер Стеген спаси!

Барса наложи натиск в края и на два пъти Меси имаше добри възможности. Той първо би неточно от неудобна позиция, а след това беше блокиран. В 92-ата минута Севиля остана с 10 души заради червения картон на Фернандо.

Драмата стана пълна в 94-ата минута, когато секунди преди края Жерард Пике спаси своите, пращайки мача в продължения. Защитникът засече центрирането на Антоан Гризман отляво и отбеляза с глава.

Още в петата минута на първото продължение резервата Мартин Брайтуайт вкара с глава, засичайки центрирането отляво на Жорди Алба.

Лео Меси на два пъти развинти защитата на противника, но първо беше блокиран, а след това би в ръцете на вратаря. При една от редките си акции Севиля имаше претенции за дузпа, но играта с ръка на Клеман Ленгле дойде след контакт на топката в гърдите му и съдията подмина ситуацията.

До края на продълженията Севиля изглеждаше твърде апатичен и безидеен, а освен това умората в редиците на гостите след червения картон и на Люк де Йонг беше осезаема.


Барселона - Севиля 3:0 
1:0 Осман Дембеле - 12'
2:0 Жерард Пике - 90' + 4
3:0 Мартин Брайтуайт - 95'

Пропусната дузпа: Окампос (Севиля) - 73'

Червен картон: Фернандо (Севиля) - 92'

                             Люк де Йонг (Севиля) - 103'