След един от най-турбулентните периоди в историята си, Барселона най-накрая поема в ясна посока след завръщането на Жоан Лапорта като президент на клуба. Бившият бос отново поема юздите на "блаугранас", които преживяха толкова много за кратък период от време: от поражението с 2:8 от Байерн Мюнхен до официалното искане на Лионел Меси за трансфер, Барсагейт и оставката на Хосеп Мария Бартомеу.

Настоящият сезон е тежък и на терена, където бяха допуснати поражения от Реал Мадрид и Кадис. Да не отваряме дума за първия осминафинален мач с ПСЖ у дома и разгромното 1:4. Но подемът в играта и резултатите напоследък е една от причините за оптимизъм на "Ноу Камп". Отборът на Роналд Куман остава в битката за титлата в Ла Лига и е на финал в турнира за Купата на краля след драматичния обрат срещу Севиля миналата седмица.

Наскоро в Испания се проведе мащабна анкета с въпроса кой ще стане шампион. Участваха близо 200 хиляди запалянковци, а 48 процента от тях посочиха Барса. Настоящият лидер в класирането Атлетико събра 28, а Реал Мадрид - 22.

Втората вълна на оптимизъм идва от офисите на клуба, където Лапорта ще заеме мястото си на президентския стол. Новоизбраният шеф все още не е посочил членове на борда, но се очаква Феран Серветер и Матеу Алемани да бъдат назначени съответно за генерален директор и директор на футболното звено.

Във всеки случай завръщането на Лапорта дава началото на нова ера, но също така носи и нотка носталгия предвид предишните му изумителни постижения на върха на каталунската футболна пирамида. Новият президент вече изложи вижданията си за развитието не само на представителния отбор, но и на женския и на баскетболния тим. Завръщането на Лапорта дава и огромна надежда, че бъдещето на Лионел Меси е свързано с Барселона. Аржентинецът зае подобаващо място в речта на боса след изборната му победа.

"Преди двадесет години едно малко момче на име Лео Меси дебютира в юношеския отбор на Барса. Виждайки най-добрия играч в света да гласува днес, е ясен знак за това, което всички знаем - Лео обича Барселона - каза цитираният от webcafe.bg Лапорта. - Най-добрият играч в света обича Барселона и се надявам, че това е знак, че ще остане при нас, което е желанието на всички."

Меси, който настоя за трансфер през миналото лято, и чийто договор изтича този юни, може да бъде убеден да остане от Лапорта и новия му проект.

В друга анкета, в която участваха 90 000 души, 75 процента смятат, че суперзвездата няма да напусне "Камп Ноу" след този сезон. Нещо повече - завръщането на Лапорта в Барселона нямаше как да се случи в по-подходящ момент и за школата на каталунците.

Президентът е огромен почитател на "родното производство", а Ла Масия разполага с момчета като Роналд Араухо, Рики Пуиг, Ансу Фати, Илаиш Мориба и Педри. Завръщането на Лапорта, бъдещето на Меси, силата на академията и формата на отбора подхранват вълната на оптимизъм в Барселона .

Този ентусиазъм за бъдещето обаче може да се изпари още в сряда вечерта, ако Барса се срине и в Париж по начина, по който се срина срещу Мбапе и компания у дома.