Жоан Лапорта спечели убедително изборите и се завърна на президентския пост в Барселона. Шест дни след като полиция нахлу в офисите на клуба, иззе документи и арестува четирима от високопоставените служители, дългоочакваните избори най-сетне се проведоха и излъчиха категоричен победител.

Адвокат по професия, новият стар президент определи изборите като най-важните в историята на Барса и ги спечели наистина убедително - с 54% от гласовете срещу 30% за Виктор Фонт и 9% за Тони Фрейша. Всички официални членове на клуба, т. нар. сосиос, имаха право на глас и изборната активност е била сред най-високите в историята на каталунците с над 55 хил. пуснати бюлетини.

В гласуването се включиха и част от самите футболисти. Суперзвездата Лионел Меси пусна своя глас по обяд, но отказа да коментира кого е подкрепил. Той обаче се снима с хора от екипа на Лапорта, което испанските медии разчетоха като ясен сигнал за предпочитанията на капитана. През урните минаха и други състезатели на клуба като Серхио Бускетс, Рики Пуч, Сержи Роберто и Жорди Алба.

 

 

Волята на гласоподавателите връща Лапорта на поста, който вече заемаше между 2003 и 2010 г., когато допринесе за едни от най-славните моменти в клубната история. Още преди да бъдат преброени всички гласове, неговите двама опоненти Виктор Фонт и Тони Фрейша му честитиха победата чрез видео в клубната телевизия и призоваха за пълна подкрепа към него. Самият победител вдигна тост с шампанско с изборния си щаб и даде воля на емоциите си.

Но не е ли малко прибързана радостта и какво всъщност получава Лапорта за тази гръмка победа? Получава пробита милиардна организация, изправена пред спешни и трудни решения, както и пред финансова криза, влошена от пандемичната ситуация.

Първите предизвикателства са направо стъписващи: като начало, да се овладее най-големият дълг в европейския футбол, над 1.3 млрд. долара, да се намалят разходите за заплати (най-големите в Европа в момента) и да бъде убеден най-великият играч на клуба да остане на "Камп Ноу". По последния въпрос Лапорта се беше заканил да се обади на Хорхе Меси (баща и агент на Лео) още във вечерта на изборите, ако спечели вота.

В по-дългосрочен план мисията на президента е още по-всеобхватна: да изчисти образа на клуба след всички удари, поети през последните години. Преди Барселона беше еталон за модерен футболен клуб, издигащ футбола до ранга на изкуство с таланти от собствената школа, откърмени с философията на красивата и технична игра.

Само за няколко години при предишния президент Хосеп Мария Бартомеу, този облик изчезна в една мрачна ера на вътрешни борби, скандали, мръсни трикове и измами, водещи постепенно до упадък в спортен план. Барселона заживя в постоянно състояние на криза, а на моменти управлението направо се превръщаше в посмешище. Преди да бъде арестуван, Бартомеу сам подаде оставка заедно с целия борд на директорите през октомври - но тогава вече беше известно, че изборите идват, а над 20 000 от 140-те хиляди сосиос се бяха подписали за предсрочното му отстраняване.

Вчера и самият Бартомеу се появи да гласува на изборите - също като толкова много от останалите служители, шефове, играчи и редови фенове. Гласът на всички тях тежеше еднакво и това беше напомняне, че дори в тежка криза и загуба на ценности, в Барса над всичко може да бъде моделът на управление, с който клубът се гордее толкова много.  Гласуващите избираха не само нов президент, но и членове на борда на директорите с мандат до 2026 г.

Спирайки се на Лапорта, те избраха кандидат, когото помнят с добро от предишния му мандат, когато постави началото на златно десетилетие на успехи. Най-знаковото му решение си остава издърпването на Пеп Гуардиола от Барселона Б и назначаването му директно за наставник на първия отбор през 2008 г. Все още неопитният треньор изгради велик състав с футболисти от Ла Масия и добави няколко външни звезди, за да създаде стил на игра, диктуващ футболната мода и пленяващ зрителите по целия свят.

Над дузина трофеи бяха прибрани при Гуардиола, включително три титли на Испания и две купи от Шампионската лига. Този период вече изглежда много назад във времето, макар че част от играчите от него, начело с Меси, все още са лидери в съблекалнята. Настоящият отбор обаче е застаряващ и пълен с футболисти под стандартите на Барса, затова и от Лапорта ще се очаква сходна революция.

Само че този път обстоятелствата не предвещават нищо хубаво. Вече от доста време насам в Барселона водещ е негативизмът и лошите новини идват една след друга.

От юни насам каталунците трябваше да се справят с финансовия удар от коронавируса, със скандала "Барсагейт" (за финансови измами при сключен договор с фирма за черен ПР), с унизителното отпадане от Шампионската лига след 2:8 от Байерн Мюнхен и с бунта на Меси, който едва не напусна през лятото.

После дойдоха оставките на директорите, а на 1 март и арестите на Бартомеу и негови сподвижници. Летвата е свалена толкова ниско, че няма как Лапорта да не се прояви в доста по-добра светлина в своето управление. Но 58-годишният юрист и политик ще трябва да измисли как да задържи клуба на повърхността чисто финансово и същевременно да изпълни обещанията си да сглоби боеспособен състав.

Феновете очакват Барса да се бори не само срещу Реал и Атлетико Мадрид на домашната сцена, но и срещу европейските гиганти с дълбоки джобове като Манчестър Сити, ПСЖ, Челси, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и т.н.  Барса все още е клуб, притежаван от своите членове и няма лукса да бъде спонсориран от шейхове, руски олигарси и американски милиардери.

Вероятно привържениците ще трябва да променят очакванията си за следващите няколко години, а Лапорта трябва да опита да наложи други стил на мениджмънт, в който финансовата стабилност взима връх и необмислените харчове са сведени до минимум. Наскоро изпълнителният директор на Бундеслигата Кристиан Зайферт отправи тежка критика към испанските грандове на една бизнес конференция.

"Тези така наречени суперклубове всъщност са зле управлявани машини за прахосване на пари. В десетилетие на невероятен растеж, те така и не успяха да се доближат до някакъв устойчив финансов модел", каза Зайферт. Е, Барса е доказала, че може да бъде и нещо различно от това. Сега на ход е Лапорта.

Материал на webcafe.bg