Утрото на 29 април 2021 година беше слънчево за всички каталунци. Барселона приемаше средняка Гранада и при победа щеше да се настани на върха в Ла Лига само пет кръга преди края на сезона.

Нещо, което изглеждаше немислимо с оглед чудовищното изоставане от Атлетико Мадрид през зимата. Лео Меси откри резултата в средата на първото полувреме, Барса наистина беше на върха. Но само във временното класиране, защото Гранада сътвори пълен обрат и си тръгна с историческа победа от "Ноу Камп".

Загубата промени съдбата на Роналд Куман и отбора му, защото в петте кръга до края бяха постигнати само две победи. Трето място в крайното класиране, огромна горчилка и нов хаос. Вместо да се бетонира на поста си, Куман падна в "нищото" и столът му започна да се клати.

За да се стигне до унизителната среща с Жоан Лапорта преди дни, на която босът заявил на нидерландеца: "Не си любимият ми треньор, оставаш само докато намеря подходящ наставник". Разбира се, "ореолът" на Роналд в случая е неустойката от 13 милиона евро, за която закъсалата Барса няма възможност да плати веднага.

Сапунената опера около бъдещето на "лалето" продължаваше и най-новата информация е, че той все пак ще остане. В това е убеден каталунският вестник "Спорт".

Лапорта обаче имал условие, което отново унизява Куман - схемата на игра да бъде 4-3-3, вместо постройката с трима централни защитници, пробвана от специалиста. Куман се оправдал, че схемата му била напипана според наличните футболисти и че няма нищо против да я промени отново.

Босът настоял също така заплатата на Куман да бъде намалена, за сметка на бонусите за постигнати резултати. Лапорта уточнил, че при силно представяне контрактът на треньора дори щял да бъде удължен с още един сезон - до 30 юни 2023 година.