Новият президент на Барселона Жоан Лапорта даде интервю пред изданието "Ла Вангардия", в което заяви, че "клубът се намира в по-тежко положение, отколкото е очаквал".

В момента босът очаква да получи пълния отчет за финансите на "Ноу Камп", но така или иначе разкри притеснителна картинка за феновете: „Наистина очаквах да заваря клуба в сложна ситуация, но се оказа още по-зле, отколкото си мислех. Има някои договори, които силно ни ограничават. Налагат се драстични мерки, защото нищо не е изключено за доброто на Барса. Разходите от заплати и амортизации са 650 млн. евро, а това надвишава доходите на клуба", притеснен е Лапорта.

Президентът все пак обеща, че ще бъдат привлечени още нови футболисти. „Ще направим още 3-4 трансфера. Искаме конкурентоспособен отбор. Вече имаме попълнения - Ерик Гарсия, Агуеро, Емерсон и Депай, а предстоят още няколко други. Вярно е, че не успяхме да привлечем Джорджиньо Вайналдум, но не сме от клубовете, които могат да си позволят да подпишат с всеки играч”, каза още Лапорта.

„Надявам се Меси час по-скоро да ни каже "да", защото това би било привличащ плюс за други операции, които планираме. Има комуникация, разбираме позицията и на другата страна", коментира още цитираният от "Тема спорт" бос, а според "Мундо Депортиво" новият договор може да бъде обявен на 34-годишния рожден ден на звездата - 24 юни.

От вчерашната проведена асамблея на клуба стана ясно, че от 2010 г. насам Барселона е похарчил 1,6 млрд. евро за трансфери, но в същото време са продадени футболисти за 944 милиона. Това значи отрицателен баланс при селекционните сделки в размер на 738 милиона.

Общо дълговете, които новият бос Лапорта е наследил, са в размер на 1,174 милиарда евро, но към тях трябва да се добавят и загубите от още 200 милиона, които сезон 2020/21 генерира заради коронавируса. Сметката показва, че Барса е на червено с 1,374 млрд. евро.