Лионел Андрес Меси, може би най-великият футболист в съвременната история на футбола, от тази нощ е свободен агент. Легендата на Барселона не е преподписал договора си, който изтече в полунощ. На официалния сайт на клуба няма новина, която да потвърждава дългоочакваното събитие от всички фенове. 

„Марка” гръмна в полунощ, че кошмарите им се сбъдват и 7504 дни, след като легендата подписа първия си договор с Барса като дете на една бяла салфетка, той вече не е футболист на каталунците. Юридически.

В офисите на клуба днес президентът Жоан Лапорта призова феновете да бъдат спокойни и да почакат малко до окончателното финализиране на договора. В момента Меси играе с националния тим на Аржентина на турнира Копа Америка, където отборът стигна до ¼-финалите и на 4 юли ще се изправи срещу Еквадор.

Хосеп Мария Мингея, мениджърът, който осъществи трансферите на българската легенда Христо Стоичков, Диего Марадона и Меси в Барселона, коментира казуса. Той е убеден, че аржентинецът ще продължи да бъде играч на каталунците, въпреки икономическите трудности, които клубът изпитва в момента.

"Подновяването му все още не е обявено, защото има финансови затруднения. Въпреки че Лео и семейството му наистина искат да останат в Барселона, икономическите условия възпрепятстват обявяването на тази новина. Въпросът не е решен, но аз бих се радвал, ако остане”, каза Мингея, цитиран от „Марка”.

"Това е много сложен въпрос, когато клуб иска да придобие играч и има финансови проблеми, той трябва да прави невиждани изобретения, да използва силата на ума на ръководството си и много въображение, за да го постигне. И това е, което се случва с Барса сега. В момента е много сложно. Най-ясният случай е при трансфера на Луис Суарес. Нито играчът, нито Барселона получиха финансова изгода от сделката, много е трудно при тези звезди да се получат пари при трансферите. Всъщност, има играчи, на които им остават няколко години от договорите и при преговорите за подновяването им те пожелават сума, която в момента не е приемлива”.

Договорът, който Барса предлага на Меси, е за две години плюс още три като клубен посланик в Мейджър Сокър Лийг в Америка, където вероятно ще иска да продължи кариерата си. Източници, близки до клуба, признават, че все още няма официално съгласие по обсъдените параметри, тъй като адвокатите и на двете страни разглеждат внимателно всичко и процесът отнема повече време. От Барселона признаха още, че няма споразумение и за заплатата на Меси, и за данъчното й облагане, тъй като той не иска да има повече проблеми с данъчните власти в Испания, които го осъдиха през 2017 г. Хавиер Тебас, президентът на LaLiga, също апелира каталунците да спазват финансовия феърплей, отбелязва "Труд".

В сайта на Барселона са описани всички рекорди на Меси. В статия под заглавие „Меси е легенда” от клуба отбелязват, че той държи рекордите за най-много голове, най-много изиграни мачове, най-много титли и най-много победи в 121-годишната история на клуба. Отбелязва се още, че той е единственият играч в историята, спечелил всички най-значими индивидуални награди - Златната топка, Най-добър футболист на ФИФА, Трофея „Пичичи” за голмайстор на шампионата и Златната обувка за голмайстор на Европа в един сезон - 2009/10. На световно ниво той е футболистът с рекордните 6 Златни топки, спечелени през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 г.

Въпреки че не бе официално съобщена, новината за преподписването на договора на Меси може да изненада всички фенове утре сутрин, ако разчитаме на далновидния нюх на президента Лапорта, или на 10.07, когато завършва турнирът Копа Америка и Меси ще се върне у дома – в Барселона. Където му е мястото. Защото единственото, което не е постигал никога, е титла с Аржентина.